Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Αποκαλύφθηκαν οι αρχαιότερες νωπογραφίες των Αγίων Αποστόλων

Οι αρχαιότερες απεικονίσεις με θέμα τους Αγίους Αποστόλους, που χρονολογούνται από τα τέλη του 4ου αιώνα, ανακαλύφθηκαν στις κατακόμβες της Αγίας Θέκλας στη Ρώμη.

Οι νωπογραφίες των Πέτρου, Παύλου, Ανδρέα και Ιωάννη, ζωγραφισμένων σε χρωματικούς τόνους του κόκκινου και της ώχρας, βρίσκονταν στο ταβάνι ενός μικρού νεκρικού θαλάμου στις κατακόμβες της Αγίας Θέκλας, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση 500 μέτρων από τη βασιλική του Αγίου Παύλου εκτός των τειχών, μίας από τις τέσσερις μεγάλες βασιλικές της Αιώνιας Πόλεως, όπου βρίσκεται το σκήνωμα του Αγίου Παύλου. 

Οι κατακόμβες κατασκευάσθηκαν επί παραγγελία μίας nobildonna (γυναίκας που ανήκει σε ευγενή οικογένεια, αλλά δίχως τίτλο ευγενείας η ίδια). «Η ανακάλυψη αυτή αποδεικνύει την εισαγωγή και τη διάδοση της πίστεως των Αποστόλων στις απαρχές του Χριστιανισμού», εξήγησε στους δημοσιογράφους η Μπάρμπαρα Ματσέι, διευθύντρια των αναστηλωτικών εργασιών στον νεκρικό θάλαμο, κατά τη διάρκεια ξενάγησης που διοργάνωσε το Βατικανό. 

«Όσον αφορά τον Ανδρέα και τον Ιωάννη, πρόκειται για τις αρχαιότερες απεικονίσεις τους, ενώ για τον Απόστολο Πέτρο ήσαν γνωστές ήδη προγενέστερες απεικονίσεις του, οι οποίες χρονολογούνται από τα μέσα του 4ου αιώνα, αλλά «ποτέ μόνος του σε μία εικόνα», υπογράμμισε ο επικεφαλής των ανασκαφών στην περιοχή Φαμπρίτσιο Βισκόντι. 

Η ανακάλυψη της εικόνας του Αποστόλου Παύλου είχε ήδη αποκαλυφθεί σε δημοσίευμα της εφημερίδας του Βατικανού, Οσερβατόρε Ρομάνο. 

Οι ανακαλύψεις, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης της κατακόμβης, κατέστησαν δυνατές χάρις στην εφαρμογή μίας τεχνικής λέιζερ, η οποία επιτρέπει τον καθαρισμό από τα στρώματα επιχρισμάτων ασβέστου, που κάλυπταν τις νωπογραφίες. 

Το σύμπλεγμα από κατακόμβες βρίσκεται κάτω από κτήριο, του οποίου η κατασκευή ανάγεται στη δεκαετία του 1950 και του οποίου η θεμελίωση, ευτυχώς, δεν κατέστρεψε τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου