Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο συνέδριο της ΝΔ

Στο γυμναστήριο του ταε κβον ντο αρχίζει απόψε το...

Συνέδριο της ΝΔ.
 
Σε ένα χολιγουντιανό σκηνικό και χωρίς τα σύμβολα του παρελθόντος -όπως ο πυρσός- το Συνέδριο αναμένεται να εξελιχθεί σε ιδεολογική και πολιτική σύγκρουση.


Ο Α. Σαμαράς θα επιχειρήσει να δώσει στο κόμμα το στίγμα της “λαϊκής δεξιάς”, ερχόμενος σε αντιπαράθεση με όσους επιμένουν στο καραμανλικό δόγμα του “μεσαίου χώρου” και του φιλελευθερισμού.
Ωστόσο ο αρχηγός της ΝΔ, ίσως γιά να εξευμενίσει την καραμανλική πτέρυγα του κόμματος, θα υπερασπιστεί το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ ως οπισθοχώρηση θεωρείται η παρουσία στο συνέδριο η παρουσία στο συνέδριο των “Βατοπεδινών” πρώην υπουργών και όσων είχαν απασχολήσει στο παρελθόν με την εμπλοκή τους σε δύσοσμες υποθέσεις -πλην των κ.κ. Βουλγαράκη, Παυλίδη και Ρουσόπουλου.

Διαφορετικό της “λαϊκής δεξιάς” όμως είναι το στίγμα κορυφαίων στελεχών.
Ο κ. Αβραμόπουλος μιλά για «αμφίπλευρη διεύρυνση» -προς την πλευρά Μπακογιάννη και Καρατζαφέρη- και για “φιλελεύθερο κέντρο”. Αλλά και ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος αναμένεται ότι θα μιλήσει στο συνέδριο για την “ανάγκη η ΝΔ να ξαναβρεί τον βηματισμό της και να καταστεί ένα ανοικτό πολυσυλλεκτικό κόμμα” και φυσικά θα υπεραμυνθεί του “μεσαίου χώρου”.
Ο φερόμενος ως υποψήφιος για την θέση του γραμματέα κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης ο οποίος θέλει να είναι ο κύριος εκφραστής των καραμανλικών προβάλλει την ανάγκη να αποσαφηνιστεί η πολιτική του κόμματος.
Το δικό του φιλελεύθερο στίγμα θα δώσει και ο κ. Κυριάκος Μητστοτάκης ο οποίος συντηρεί την αντιπαράθεσή του με τους συνδικαλιστές του κόμματος και με τον κ. Γιάννη Μανώλη για την στάση που πρέπει να έχουν απέναντι στις κινητοποιήσεις.
Από μία άλλη πλευρά ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης χαρακτήρισε πλήγμα την αποχώρηση της κ. Μπακογιάννη από το κόμμα μοιράζοντας τις ευθύνες και στις δύο πλευρές.

Μάχη όμως θα δοθεί κατά την διάρκεια του συνεδρίου για την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Ήδη από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά κυκλοφορούν λίστες «εκλεκτών» προς σταυροδότηση μεταξύ των οποίων παλιά στελέχη της Πολιτικής Άνοιξης αλλά και μέλη που συμμετείχαν στο «Δίκτυο 21». Και ενώ οι μητσοτακικοί δεν έδωσαν τη μάχη του συνεδρίου αφού θα ακολουθήσουν την κ. Μπακογιάννη στο δικό της εγχείρημα και 
όπως αποκάλυψε το Newsit δεν θα κάνουν κάποια κίνηση στο Συνέδριο, οι καραμανλικοί σύνεδροι θα θελήσουν να βγάλουν τους δικούς τους στην νέα Κεντρική Επιτροπή.

Πιο σκληρή είναι η παρασκηνιακή μάχη μέσω διαρροών στα κομματικά και δημοσιογραφικά γραφεία για την θέση του γραμματέα του κόμματος. Έτσι προβάλλονται ως φαβορί οι δύο καραμανλικοί κ.κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και Ανδρέας Λυκουρέντζος που έχουν περιορισμένες πιθανότητες ενώ υποβαθμίζεται η υποψηφιότητα του κ. Κώστα Μαρκόπουλου που είναι ο πιο κοντινός και έμπιστος στον κ. Σαμαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου