Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας σε υπουργεία και κυβερνητικά κτίρια - Θεωρούνται στόχοι όσοι έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο Siemens

Φόβοι για πολιτικά πρόσωπα, θεωρούνται στόχοι όσοι έχουν εμπλακεί στην υπόθεση Siemens
- Εκτακτα μέτρα σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια
- Ερευνες της αντιτρομοκρατικής για πιθανές διασυνδέσεις και στο εξωτερικό
- Δύο συγκλονιστικές μαρτυρίες, λίγα λεπτά πρίν απο την έκρηξη

Έκτακτα μέτρα προστασίας για υπουργούς και κυβερνητικά κτίρια αλλά και πολιτικά πρόσωπα που το όνομά τους έχει εμπλακεί στην υπόθεση Siemens έχει λάβει η αντιτρομοκρατική. 

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι πίσω από την αποστολή του πακέτου - βόμβα προς το Μιχάλη Χρυσoxοΐδη μπορεί να βρίσκεται η οργάνωση "Λαϊκή Θέληση". Η οργάνωση αυτή που ξεκίνησε τη δράση της το 2004, με βόμβες που πυροδοτήθηκαν μέσω κινητού τηλεφώνου, στις προκηρύξεις που έχει αποστείλει δείχνει ιδιαίτερη επιμονή στα θέματα των σκανδάλων και ειδικά σε αυτό της Siemens. Γι' αυτό άλλωστε έχει επιλέξει και ως στόχους της εταιρείες που φέρονται εμπλεκόμενες σε αυτό. Η αντιτρομοκρατική φοβάται ότι πολιτικά πρόσωπα που το όνομά τους έχει εμπλακεί σε αυτήν την υπόθεση, ίσως αποτελέσουν τους επόμενους πιθανούς στόχους.
 
Ένα ακόμα στοιχείο που δημιουργεί πρόσθετους φόβους είναι ότι η "Λαϊκή Θέληση" -εάν είναι αυτή που ευθύνεται για την έκρηξη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη- έχει επιδείξει μέχρι τώρα μεγάλη φαντασία και έχει επιλέξει ασυνήθιστους για τα ελληνικά δεδομένα τρόπους δράσης. Τα μέλη της φαίνονται ιδιαίτερα εξειδικευμένα αφού στα 6 χρόνια δράσης της έχουν κατασκευάσει εκρηκτικούς μηχανισμούς που πυροδοτήθηκαν με ρολόγια, τηλεχειριστήρια και κινητά τηλέφωνα. Αν δεί κανείς τις λεπτομέρειες του τελευταίου χτυπήματος θα πρέπει να εστιάσει στην επιλογή -παγίδα του ονόματος του φυγόδικου κατηγορούμενου για την υπόθεση Siemens Χρήστου Καραβέλα. Εκτιμάται άτι οι τρομοκράτες επέλεξαν αυτό το όνομα ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες να ανοίξει το δέμα - βόμβα ο ίδιος ο Μ. Χρυσοχοϊδης, θεωρώντας ότι θα κρύβει κάποιο σημαντικό στοιχείο που θα έπρεπε να το δει μόνο αυτός. 

Επίσης, στην αντιτρομοκρατική υπάρχει η εκτίμηση ότι στόχοι, εκτός από τους πολιτικούς, μπορεί να είναι και επιχειρηματίες που το όνομά τους ή οι εταιρείες τους φέρονται εμπλεκόμενες. 

Μαρτυρίες «κλειδιά» ρίχνουν φως στα λεπτά πριν την έκρηξη 

Φως στο μυστήριο για το τι συνέβη από τη στιγμή που το φονικό δέμα έφτασε στα χέρια του Γιώργου Βασιλάκη έως την ώρα που εξερράγη παρασέρνοντάς τον στο θάνατο αναμένεται να ρίξουν οι μαρτυρίες «κλειδιά» δυο αστυνομικών της ασφάλειας του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. 

Οι δυο αστυνομικοί στις καταθέσεις τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, επιβεβαίωσαν ότι το δέμα μετέφεραν στο υπουργείο από το πολιτικό γραφείο του Μ. Χρυσοχοΐδη συνεργάτες του. Όταν παραδόθηκε στον υπασπιστή του, οι δυο αστυνομικοί ήταν παρόντες. Του παραδόθηκε η σακούλα με το δέμα, έβγαλε το φάκελο Α3 και τον άφησε στο γραφείο του. Δευτερόλεπτα αργότερα έβγαλε το δέμα από το φάκελο και σημειώθηκε η έκρηξη. Ο φάκελος βρέθηκε ανέπαφος και έτσι αναγνωρίστηκε από τους δυο αστυνομικούς. 

Έρευνες και στο εξωτερικό 
Με ιδιαίτερη προσοχή εξετάζονται οι διασυνδέσεις των τρομοκρατών με άλλες οργανώσεις του εξωτερικού. Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχουν ζητήσει πληροφορίες μέσω αστυνομικών συνδέσμων από άλλες χώρες της Ευρώπης για την χρήση παγιδευμένων πακέτων. Η αντιτρομοκρατική συνδέει τη φονική έκρηξη με την άτυπη FAI της Ιταλίας, παραθέτοντας δύο ενέργειές της με παγιδευμένους εκρηκτικούς φακέλους: το 1999 σε ένδειξη συμπαράστασης στον τότε συλληφθέντα Νίκο Μαζιώτη και πολύ πρόσφατα, στις 19 Απριλίου 2010 για τον Λάμπρο Φούντα. Οι αξιωματικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στελέχη της συγκεκριμένης αναρχικής ομάδας να έχουν έρθει στη χώρα μας ή ενεργά μέλη της εγχώριας τρομοκρατίας να έχουν ταξιδέψει στη γειτονική Ιταλία, παίρνοντας τεχνογνωσία για την παγίδευση εκρηκτικών φακέλων. 

Θρήνος στην κηδεία του Γ. Βασιλάκη 

Περίπου 1.000 άνθρωποι αποχαιρέτισαν τον υπασπιστή του Μ. Χρυσοχοϊδη, Γιώργο Βασιλάκη, που δολοφονήθηκε από τους τρομοκράτες. Ανάμεσά τους πολιτικοί, συνάδελφοί του αλλά και μερικές δεκάδες πολίτες, άνθρωποι που δεν τον ήξεραν αλλά θέλησαν να συνοδεύσουν τον υπασπιστή στην τελευταία του κατοικία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου