Σάββατο, 19 Ιουνίου 2010

Θετικές οι προοπτικές της ελληνοκινεζικής συνεργασίας

Ευρύ πεδίο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Κίνας βλέπει η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη, η οποία επισκέπτεται τη Σανγκάη στο πλαίσιο της EXPO 2010.

H υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Σαγκάη σχετικά με τις σκέψεις της Ελληνική κυβέρνησης για την ανάπτυξη των λιμανιών ανέφερε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί μια νέα εταιρική μορφή για τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης με τα οποία θα διασυνδεθούν τα υπόλοιπα ώστε να αντλήσουν οφέλη και πόρους.

Λίγο νωρίτερα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ελληνικό περίπτερο στην Διεθνή Έκθεση EXPO 2010 o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της COSCO Captain Wei στην ομιλία του σημείωσε με έμφαση ότι η Κίνα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης να εξέλθει από την κρίση ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει, ήδη, ενδιαφέρον και από άλλες κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Επίσης ο κ. Wei ανέφερε ότι τον Απρίλιο αυξηθήκαν οι αφίξεις εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ) στο λιμάνι του Πειραιά πάνω από τις προσδοκίες που υπήρχαν.

Η υπουργός τη Δευτέρα θα επισκεφθεί το Χρηματιστήριο της Σαγκάης στο πλαίσιο των επαφών της για την υποστήριξη και ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, όπως ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σημειώνοντας ότι το ίδιο είχε συμβεί και στο ταξίδι της στη Νέα Υόρκη πριν από λίγο καιρό.

''Προωθούμε τη συνεργασία με την Κίνα με την ενδυνάμωση των σχέσεων σε τέσσερις τομείς που είναι οι αγορές, προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία μπορούμε να προωθήσουμε στην κινεζική αγορά, να προσελκύσουμε επενδύσεις από την Κίνα, ο τουρισμός και η ναυτιλία και ο χώρος των πολιτιστικών ανταλλαγών (που) πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο'' είπε η υπουργός στην ομιλία της σε εκδήλωση της ελληνικής πρεσβείας. Σημειώνοντας επίσης ότι ''τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα θα τα ξεπεράσει με το δίχτυ ασφάλειας που υπάρχει'' ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν ανησυχεί για την πορεία του πληθωρισμού ανέφερε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση και ανάπτυξη μέσα στο 2011.

Ακόμα, γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης των δύο χωρών εξετάζεται και η απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδας και Σαγκάης ενώ αναφερόμενη στα ποιοτικά προϊόντα της χώρας μας που είναι στη λίστα του ενδιαφέροντος για εξαγωγή στην Κίνα ειδική μνεία έκανε στο ελαιόλαδο, το κρασί, τις γούνες, τα κοσμήματα, τα φάρμακα, τα δομικά υλικά και υπάρχουν εταιρείες που ήδη έχουν παρουσία και μπορούν να την ισχυροποιήσουν στο μέλλον, όπως σημείωσε. 

Σε ότι αφορά στο κινεζικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα η υπουργός σημείωσε ότι τομείς όπως ο εφοδιασμός (logistics), η τεχνολογία, οι κατασκευές και οι μεταφορές είναι τομείς προτεραιότητας για συνεργασίας.

Μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί η υπουργός με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών της Κίνας Weng Mengyong η κ. Κατσέλη σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξει επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε χαριτολογώντας ότι η θερμοκρασία στη Σαγκάη ανεβαίνει τις τελευταίες ημέρες όπως ανεβαίνει και η ''επιχειρηματική θερμοκρασία'' των συναλλαγών με την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου