Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Υπουργός κατηγορείται για κατάχρηση- Απέσυρε την ασυλία του

Παραιτήθηκε απο το δικαίωμά του στην ασυλία μετα απο επιλήξεις του προέδρου.

Ο Άλντο Μπράνκερ, πρώην στέλεχος της εταιρείας του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι Fininvest που ορίστηκε αιφνιδιαστικά την προηγούμενη εβδομάδα υπουργός αρμόδιος για τη μεταρρύθμιση του ομοσπονδιακού συστήματος, παραιτήθηκε από το δικαίωμά του να χρησιμοποιήσει τη θέση του για να αποφύγει μία δίκη για διαφθορά, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε από όλο το πολιτικό φάσμα. 



"Προφανώς, αυτή ήταν περισσότερο μία πολιτική απόφαση παρά μία δικαστική", δήλωσε ο δικηγόρος του Μπράνκερ Φίλιπο Ντινάτσι στην εφημερίδα La Stampa.

Ετσι, ο Μπράνκερ θα παραστεί στη δίκη της 5ης Ιουλίου στο Μιλάνο, όπου κατηγορείται για κατάχρηση στην εξαγορά μίας τράπεζας.

Την Πέμπτη, πέντε ημέρες αφού ορίστηκε υπουργός, ο Μπράνκερ δήλωσε στο δικαστήριο ότι επικαλείται το νόμο που ψήφισε το Μάρτιο η κετρνοδεξιά κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι, επειδή ήθελε να οργανώσει το υπουργείο του και επειδή δεν είχε χρόνο να παραστεί στη δίκη. 

Η αμφιλεγόμενη αυτή νομοθεσία έδωσε στον Μπερλουσκόνι και τους υπουργούς του ασυλία από τις δίκες για 18 μήνες προκειμένου να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, όμως οι επικριτές του δήλωσαν ότι ο νόμος είναι φτιαγμένος για να προστατεύει τον Μπερλουσκόνι από τις συνεχιζόμενες δίκες του. 

Την Παρασκευή το γραφείο του ιταλού προέδρου Ναπολιτάνο εξέδωσε μία ανακοίνωση για τη δήλωση του Μπράνκερ. "Επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχει καινούργιο υπουργείο που πρέπει να οργανωθεί πολύ απλά επειδή ο Μπράνκερ ορίστηκε υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου