Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

“Βράζει” όλη η Ευρώπη για τη λιτότητα

Τα μέτρα που πήραν οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις γιαμείωση των ελλειμμάτων και κυρίως οι τροποποιήσεις στα ασφαλιστικά συστήματά τους, πυροδοτούν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.


Σε μαζική απεργία προχώρησαν τα γαλλικά εργατικά συνδικάτα αντιδρώντας στο σχέδιο της κυβέρνησης για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια από τα 60. Σύμφωνα με την αστυνομία στη διαδήλωση συμμετείχαν 50.000 άνθρωποι.

Κατά το συνδικάτο CGT ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν 130.000. Ούτως ή άλλως πρόκειται για μια από τις πλέον μαζικές κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό. Κινητοποιήσεις υπήρξαν και σε άλλες πόλεις. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν περίπου 200 διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία.

Αρκετά σχολεία παρέμειναν κλειστά καθώς ένας στους δύο δασκάλους συμμετείχε στην απεργία, μία στις σιδηροδρομικές γραμμές με κατεύθυνση το Παρίσι δε λειτούργησε, ενώ εντός της πρωτεύουσας μία στις τέσσερις γραμμές του μετρό δεν κινήθηκε. Το 15% των πτήσεων στο αεροδρόμιο DGAC μεταξύ της 7.00 π.μ. και 12.00 π.μ τοπική αναβλήθηκε, ενώ η απεργία επηρέασε το δημόσιο τομέα και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Ανάλογες αντιδράσεις αναμένονται και στη Βρετανία, μετά την απόφαση της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης Συντηρητικών-Φιλελευθέρωννα αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια.
Στην Ιταλία, το μεγαλύτερο συνδικάτο -το CGIL- προκύρηξε γενική απεργία για τις 25 Ιουνίου για να διαμαρτυρηθούν οι εργαζόμενοι κατά του σχεδίου λιτότητας που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Η διοικούσα επιτροπή του CGIL προκήρυξε γενική απεργία για τις 25 Ιουνίου, τέσσερις ώρες για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και 24 ώρες για τους εργαζόμενους στο δημόσιο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του συνδικάτου και προσθέτει ότι θα γίνουν διαδηλώσεις σε όλη την χώρα.

Το συνδικάτο, που πρόσκειται στην αριστερά, έχει περίπου 5 εκατομμύρια μέλη.

Το πρόγραμμα λιτότητας που είχε ανακοινωθεί στις 25 Μαΐου από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι προβλέπει αυστηρή λιτότητα για την εξοικονόμηση 24,9 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2011 και 2012. Μεταξύ άλλων, προβλέπει τη μείωση των κρατικών δαπανών με το πάγωμα για τρία χρόνια στους μισθούς, τη μείωση κατά 10% στους προϋπολογισμούς των υπουργείων και την ενίσχυση των προσπαθειών για πάταξη της φοροδιαφυγής.

Πρόσφατα ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν σε Ισπανία και Πορτογαλία και -σύμφωνα με τα συνδικάτα- έπεται συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου