Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Συνεδριάζει τώρα το υπουργικό συμβούλιο - Το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει αντισυνταγματικό το ασφαλιστικό;

Βασικές διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό κρίνονται αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λίγα 24ωρα πριν κατατεθεί στην Βουλή.


Αντισυνταγματικές κρίνονται, από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου βασικές διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για το Συνταξιοδοτικό, το οποίο δεν φαίνεται να αντέχει τη βάσανο του δικαστικού ελέγχου καθώς έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, τις διεθνείς συμβάσεις, αλλά και στη νομολογία ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων.
Μέλη της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, επικαλούμενα τα άρθρα 73 και 98 του Συντάγματος, φέρονται να κρίνουν καταρχάς πως το επίμαχο νομοσχέδιο για να τύχει επεξεργασίας το νομοσχέδιο από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα έπρεπε να αφορά μόνο συνταξιοδοτικά ζητήματα των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.
Επιπλέον, η Ολομέλεια φέρεται να διατυπώνει ενστάσεις όσον αφορά τη συνταγματικότητα διάταξης του νομοσχεδίου που καταργεί το άρθρο 9 του Συνταξιοδοτικού Κώδικα και αναφέρεται στην αναλογία μισθού - σύνταξης.
Η κατάργηση αυτή, σύμφωνα με την Ολομέλεια, είναι αντίθετη με αποφάσεις των Ολομελειών των Ανωτάτων Δικαστηρίων, αλλά και του Μισθοδικείου.
Ακόμη, ζητήματα αντισυνταγματικότητας εγείρονται και για:
-Τις διατάξεις εκείνες του νομοσχεδίου με τις οποίες ενοποιούνται Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης με Επαγγελματικά Ταμεία.
-Τις ρυθμίσεις οι οποίες εμπλέκουν ισχύουσες διατάξεις που αφορούν τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΙΚΑ και των Ταμείων του Δημοσίου Τομέα.
Τέλος, η Ολομέλεια αναμένεται να τοποθετηθεί και για τα όρια ηλικίας των δημοσίων υπαλλήλων για την έξοδο από την ενεργό υπηρεσία, τα οποία όπως φέρεται να κρίνει, δεν είναι ξεκάθαρα.

Αυτή την ώρα πάντως οριστικοποιείται το ασφαλιστικό στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου