Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Οι Δανοί λένε «όχι» στο ευρώ

Αντίθετη με την είσοδο της χώρας στη ζώνη το ευρώ είναι η πλειοψηφία των πολιτών της Δανίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Το 54,6% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψηφίσει «όχι» σε σχετικό δημοψήφισμα, ενώ το 43,4% απλώς σκέφτεται το «ναι» και μόνο ένα 2% ανέφερε ότι δεν έχει αποφασίσει μεταξύ του ευρώ και του εθνικού νομίσματος. 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά (11%) που καταγράφεται ανάμεσα σε όσους επιθυμούν να γίνει το ευρώ νόμισμα της Δανίας κι εκείνος που αντιτίθενται σε αυτό το ενδεχόμενο. 

Στο στρατόπεδο των αντιτιθέμενων στο ευρώ, ένα ποσοστό 47,8% είναι σίγουρο ότι θα ψήφιζε «όχι» και ένα 6,8% είναι σχεδόν σίγουρο. Ενώ στους υποστηρίζοντες το νόμισμα της Ε.Ε. ένα ποσοστό 32,1% θα ψήφιζε σίγουρα «ναι» και ένα 11,3% πιθανόν «ναι». 

Εκτιμάται ότι η κρίση στην Ελλάδα και η συνολική οικονομική κατάσταση στην Ισπανία και στην Πορτογαλία συνέβαλαν στην αύξηση των ευρωσκεπτικιστών στη Δανία. Οι Δανοί απέρριψαν μια φορά το ευρώ στο δημοψήφισμα που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2000, με ποσοστό 53,2% . 

Για την ώρα, η συντηρητική κυβέρνηση της Δανίας δεν έχει αποφασίσει πότε θα διενεργηθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου