Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010

Πολυκύτταρη ζωή, 2,1 δισεκατομμύρια χρόνια πριν

Σύνθετες μορφές ζωής, οργανισμοί με πολλά κύτταρα που ονομάζονται "πολυκύτταροι" εμφανίστηκαν πριν 2,1 δισεκατομμύρια χρόνια σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει το βρετανικό περιοδικό Nature. 

Σύμφωνα με τη μελάτη, οι πολυκύταρροι αυτοί οργανισμοί εμφανίστηκαν στη γη 1,5 δισεκατομμύρια χρόνια νωρίτερα απ' ότι είχε πιστοποιηθεί από τους επιστήμονες μέχρι σήμερα. 

Οι πρώτες μορφές ζωής που εμφανίστηκαν στη γη πριν 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια ήταν μονοκύτταρες, όντα που αποτελούνταν από ένα και μόνο κύτταρο, όπως τα βακτήρια.

Η αρχή της πολυκύτταρης, σύνθετης μορφής ζωής δεν είναι "πριν 600 εκατομμύρια χρόνια, αλλά πριν 2,1 δισεκατομμύρια χρόνια, η χρονολογία μεταφέρθηκε 1,5 δισεκατομμύρια χρόνια νωρίτερα", δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο Αμπντεραζάκ ελ Αλμπανί, βασικός συντάκτης της μελέτης. 

Ο ελ Αλμπανί με την ομάδα του, ανακάλυψε στην Γκαμπόν περισσότερα από 250 απολιθώματα μήκους από 7 χιλιοστά έως 12 εκατοστά που μπορούν να ανατρέψουν την ιστορία των όντων. 

Απολιθώματα μαρτυρούσαν ήδη τη δημιουργία σύνθετων μορφών ζωής πριν 600 εκατομμύρια χρόνια, μέχρι την πρόσφατη ανακάλυψη του απολιθώματος Grypania spiralis, που χρονολογείται περίπου πριν από 1,6 δισεκατομμύρια χρόνια και που έως τώρα σηματοδοτούσε τη δημιουργία μίας πιο σύνθετης μορφής ζωής. 

Οι πρώτοι μονοκύτταροι οργανισμοί και τα σύγχρονα βακτήρια αποτελούνται από ένα κύτταρο χωρίς οργανωμένο πυρήνα, αυτοί είναι οι προκαρυωτικοί οργανισμοί. 

Οι σύνθετες μορφές ζωής, από τα έντομα ως τα θηλαστικά, έχουν κύτταρα που ονομάζονται ευκαρυωτικά και έχουν σχηματισμένο πυρήνα. 

Με τα απολιθώματα που βρέθηκαν στην Γκαμπόν αποδεικνύεται ότι η δημιουργία των ευκαρυωτικών κυττάρων ξεκίνησε πριν 2,1 δισεκατομμύρια χρόνια και όχι πριν 1,6 δισεκατομμύρια χρόνια όπως πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι τώρα με το Grypania spiralis.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου