Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

11 ώρες περιφερόταν η βόμβα στο υπουργείο

Ανύπαρκτα τα μέτρα ασφαλείας 
-Πρωτοφανής διεθνής διασυρμός για την Ελλάδα 
-Νεκρός ο 52χρονος υπασπιστής του Μ. Χρυσοχοϊδη 
-Τη “Λαϊκή Θέληση” βλέπει η ΕΛ.ΑΣ.


Ένα δέμα με την ένδειξη προς το γραφείο του υπουργού.
Το κουτί είχε μέγεθος 15Χ10 εκατοστά. Ήταν τυλιγμένο με γκοφρέ χαρτί μέσα σε μια χάρτινη σακούλα. Οι δράστες είχαν τοποθετήσει περίπου μισό κιλό εκρηκτικής ύλης. Ο μηχανισμός ήταν εξαιρετικά απλός στην κατασκευή. Στην άκρη υπήρχαν δυο καλώδια με γυμνές άκρες. Το ένα σε σχήμα άγκιστρου ήταν κολλημένο στο καπάκι του κουτιού, το δεύτερο στο κάτω μέρος ήταν τοποθετημένο έτσι ώστε με το άνοιγμα να έρθει σε επαφή με το άλλο και με αυτόν τον τρόπο να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός.

Χωρίς να περάσει από τον παραμικρό έλεγχο το δέμα μπήκε μαζί με την υπόλοιπη αλληλογραφία για το γραφείο του υπουργού. Έφτασε στον 7ο όροφο του υπουργείου, μόλις δυο μέτρα από την πόρτα του γραφείου του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Ο αστυνομικός-φρουρός στην υποδοχή ανυποψίαστος το παρέδωσε μαζί με όλη την υπόλοιπη αλληλογραφία στον υπασπιστή του υπουργού. Όπως κάθε ημέρα ο 52χρονος Γιώργος Βασιλάκης, η σκιά του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη επί χρόνια, θα “τσέκαρε” την αλληλογραφία. Ο υπουργός “δεν ακουμπάει τίποτε αν δεν το ελέγξει ο υπασπιστής του”.


Το δέμα έφτασε λίγο μετά τις εννιά το πρωί (όπως όλα δείχνουν) και ο υπασπιστής αφού δεν ήταν κάτι υπηρεσιακό το άφησε στην άκρη.

Δεκάδες άτομα, αστυνομικοί, πολιτικό προσωπικό, ο ίδιος ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επί ώρες στέκονταν πλάι στη βόμβα.

ΓΡΑΦΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΑΡΙΔΑ "ΤΟ ΒΗΜΑ" ΓΡΑΦΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΑΡΙΔΑ "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Ώρα εννιά το βράδυ (πιθανότατα 12 ώρες μετά την “άφιξη” της βόμβας) είχε έρθει η ώρα ο άτυχος 52χρονος να ελέγξει την υπόλοιπη αλληλογραφία.

Στο γραφείο οι εργασίες συνεχίζονταν κανονικά. Είναι γνωστό ότι ο υπουργός φεύγει καθημερινά μετά τις έντεκα το βράδυ.
Ο Γιώργος Βασιλάκης έπρεπε να κλείσει τις τελευταίες εκκρεμότητες. Μια από αυτές ήταν το μοιραίο δέμα.

Η δολοφονική έκρηξη διέλυσε το γραφείο του υπασπιστή, τα θραύσματα έφτασαν μέχρι τα γραφείο του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργού και τη γραμματεία.

Η έκρηξη που σκότωσε τον άτυχο υπασπιστή έγινε μόλις πέντε μέτρα από την πόρτα του γραφείου του υπουργού. Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης ήταν από τους πρώτους που αντίκρισαν το αποτρόπαιο θέαμα.

Χάρτινος πύργος” το κτίριο-φρούριο

Οι πληροφορίες του newsit μιλούν για διάτρητο σύστημα ασφάλειας στον κατά άλλα  απόρθητο χώρο του υπουργείου.
Όσο και αν ακούγεται απίστευτο το δέμα φαίνεται ότι δεν πέρασε από τον παραμικρό έλεγχο.

Στο ισόγειο του κτιρίου λειτουργεί υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ.

Καθημερινά στις οκτώ το πρωί το φορτηγό παραδίδει την αλληλογραφία. Δεκάδες δέματα και εκατοντάδες φάκελοι.
Τίποτε απ' όλα αυτά δεν περνάει όμως από αστυνομικό έλεγχο. Το φορτηγό περνάει την είσοδο χωρίς τα δέματα να περάσουν καν από τον ανιχνευτή μετάλλων (παρόμοιο με αυτόν που είναι εγκατεστημένος στις πύλες των αεροδρομίων).

Η αλληλογραφία παραδίδεται στους υπαλλήλους των ΕΛ.ΤΑ. οι οποίοι ελέγχουν δέματα και γράμματα και υποτίθεται πως με δικά τους μέσα ελέγχου “τσεκάρουν” το περιεχόμενο.

Αυτό το δέμα είναι βέβαιο ότι δεν το έλεγξε κανείς. Το δέμα-βόμβα παραδόθηκε έτοιμο να σκοτώσει στον έβδομο όροφο.

Η δεύτερη πιθανότητα είναι το φονικό δέμα να παραδόθηκε αρχικά στο πολιτικό γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, να μην ελέγχθηκε από κανέναν και στη συνέχεια να έφτασε χέρι με χέρι ως το γραφείο του στο υπουργείο από άτομο της προσωπικής ασφάλειας του υπουργού ή από κάποιον από το πολιτικό προσωπικό.


Το πολιτικό γραφείο του υπουργού διαβεβαιώνει πάντως ότι ούτε χθες, ούτε τις τελευταίες ημέρες μεταφέρθηκε κάποιο δέμα προς το γραφείο στο υπουργείο.

Και στις δύο περιπτώσεις το τραγικό είναι πως ο υπουργός είναι αυτή τη στιγμή στη ζωή γιατί τα πάντα περνούσαν από τα χέρια του στενού του συνεργάτη.

Ο 52χρονος Γιώργος Βασιλάκης έχασε τη ζωή του πέφτοντας θύμα όχι μόνο των τρομοκρατών, αλλά και της χαλαρότητας ενός ολόκληρου συστήματος.

Τραγικά λάθη

Είναι τουλάχιστον τραγικό το γεγονός ότι υπάλληλοι των ΕΛ.ΤΑ. δηλώνουν πως δεν ελέγχουν τα δέματα καθώς πιστεύουν ότι τα ελέγχουν οι αστυνομικοί, ενώ οι αστυνομικοί λένε ότι δεν κάνουν έλεγχο καθώς είχαν μέχρι χθες την εντύπωση ότι ελέγχονται από τους υπαλλήλους των ΕΛ.ΤΑ.
Συμπέρασμα; Δεν υπάρχει σύστημα ελέγχου στο υπουργείο.

Στην περίπτωση που το δέμα έφτασε χέρι με χέρι από το πολιτικό γραφείο του υπουργού γιατί κανείς δεν “πέρασε” το δέμα από το μηχάνημα ελέγχου μετάλλων;

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το δέμα δεν “πέρασε” από το μηχάνημα καθώς όλα δείχνουν ότι η βόμβα θα γινόταν αμέσως αντιληπτή.
Είναι τόσο μεγάλη η χαλαρότητα τόσο στους ανθρώπους που έχουν αναλάβει τη φύλαξη του κτιρίου και του υπουργού;

Δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα


Είναι βέβαιο ότι οι τρομοκράτες ήθελαν αίμα. Πως γνώριζαν οι τρομοκράτες ότι υπάρχει το τρωτό σημείο με τους ελέγχους στην αλληλογραφία;

Υπάρχουν πληροφορίες για τρεις “κούριερ” οι οποίοι χθες μετέφεραν δέματα στο υπουργείο. Ήταν γνώριμοι στους αστυνομικούς και ο έλεγχος που τους έγινε ήταν πλημμελής;


Το χειρότερο σενάριο είναι αυτό που θέλει τους τρομοκράτες με κάποιο τρόπο να γνώριζαν τα κενά στους ελέγχους. Πως είναι δυνατό οι τρομοκράτες σ' έναν από τους πιο καλά φυλασσόμενους στόχους να έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε πληροφόρηση;



Το τρομοκρατικό χτύπημα για τα δεδομένα της Ελλάδας δεν είναι πρωτοφανές. Δυο φακέλους-βόμβες είχε στείλει ο ΕΛΑ στις 08/06/1989 στους διευθυντές των εφημερίδων “Ελεύθερος Τύπος” και “Αυριανή”. Δημήτρης Ρίζος και Κυργιάκος Διακογιάννης δεν έπαθαν το παραμικρό. Ένας απλός έλεγχος ήταν αρκετός για να σημάνει συναγερμός, να κληθεί η αστυνομία και να εξουδετερωθούν οι μηχανισμοί.

Τα δέματα βόμβες είναι γνωστά και από τη διεθνή εμπειρία . Δεκάδες αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό. Το ενδεχόμενο νέου παρόμοιου χτυπήματος και στη χώρα μας δεν είχε προβλεφθεί;

Η “Λαϊκή Θέληση” πίσω από το χτύπημα;

Η βόμβα σάρωσε τα πάντα στο υπασπιστήριο. Οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής προσπαθούν να συγκεντρώσουν και το παραμικρό ίχνος του εκρηκτικού μηχανισμού που θα οδηγήσει στη συνδεσμολογία η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει και στην οργάνωση.

Υπάρχουν όμως κάποια στοιχεία από το παρελθόν που οδηγούν ήδη τους αστυνομικούς προς την οργάνωση-φάντασμα “Λαϊκή Θέληση”.

Είναι βέβαιο πως οι δράστες ήθελαν αίμα, στόχος τους ήταν ο ίδιος ο υπουργός. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στο στόχαστρο.

Η οργάνωση “Λαϊκή Θέληση” είχε αναλάβει τον περασμένο Φεβρουάριο την ευθύνη για την τοποθέτηση βόμβας στο πολιτικό γραφείο του υπουργού στο Περιστέρι.

Οι αστυνομικοί είχαν προλάβει, χρειάστηκε να κάνουν ελεγχόμενη έκρηξη, όμως συγκέντρωσαν στοιχεία που οδηγούσαν στη συγκεκριμένη οργάνωση.
Το σημείο-κλειδί ήταν ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιούνταν μέσω κινητού.

Πανομοιότυπους μηχανισμούς που είχαν ενεργοποιηθεί με τη χρήση κινητού είχαν τοποθετήσει οι τρομοκράτες σε άλλες δύο περιπτώσεις. Στα δικαστήρια της Λάρισας 100 ημέρες πριν τους Ολυμπιακούς του 2004 και στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου