Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010

Νέες αυξήσεις "φωτιά" σε ταξί και διόδια από 1η Ιουλίου

Αυξήσεις φωτιά στα ταξί από αύριο με την υποχρεωτική επιβολή ΦΠΑ 11% η οποία θα περάσει αναπόφευκτα στον πελάτη. Οι οδηγοί ταξί θα είναι υποχρεωμένοι να δίνουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και να κρατούν βιβλία εσόδων - εξόδων.

Αυτό προβλέπει η αναλυτική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία δίνονται διευκρινήσεις για το τρόπο εφαρμογής του νέου τρόπου φορολόγησης των οδηγών ταξί...... 

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, υποχρέωση των εκμεταλλευτών ταξί από 1/7/2010 είναι να διατηρεί βιβλίο εσόδων - εξόδων και να εκδίδει αποδείξεις παροχής υπηρεσιών με την χρήση φορολογικού μηχανισμού που θα είναι ενσωματωμένος ή θα συνδέεται με το ταξίμετρο. 

Διευκρινίζεται ότι εάν ο εκμεταλλευτής ταξί δεν ασκεί άλλη δραστηριότητα και έτσι δεν τηρεί βιβλία του ΚΒΣ από την 1 Ιουλίου θα τηρεί υποχρεωτικά βιβλία Β΄κατηγορίας. 

Το νέο καθεστώς σημαίνει ότι από την πρώτη του επόμενου μήνα οι εκμεταλλευτές ταξί υποχρεούνται να επιβαρύνουν τις υπηρεσίες που παρέχουν με ΦΠΑ που στην συγκεκριμένη περίπτωση για την μεταφορά προσώπων είναι 11% και να υποβάλλουν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις για την απόδοση φόρου στο δημόσιο. 
Παράλληλα όπως σημειώνεται έχουν δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των δαπανών τους (καύσιμα, επισκευές, αγορά αυτοκινήτου και ανταλλακτικών κλπ). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου