Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Στρατιωτικοί, δικαστικοί και υπάλληλοι της Βουλής θα ενταχθούν όλοι στο ΙΚΑ

 Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να μην εξαιρεθεί κανείς από το νέο ασφαλιστικό
- Ακόμα και οι υπάλληλοι της Βουλής θα ενταχθούν στο ΙΚΑ με απόφαση του Πετσάλνικου
- Θα επιμείνει η κυβέρνηση παρά τα περί αντισυνταγματικότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο




Στρατιωτικοί, δικαστικοί, αστυνομικοί θα ενταχθούν τελικά στο...
ΙΚΑ, παρά τα όσα λέγονται περί αντισυνταγματικότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο, μιας και η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να μην εξαιρεθεί κανείς και όλοι να είναι ίσοι απέναντι στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ακόμα και για τους υπαλλήλους της Βουλής και εκείνοι με τη σειρά τους θα ενταχθούν στο ΙΚΑ, αλλά σε συνεννόηση του κ. Κουτρουμάνη με τον Πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο.

Πολλές βασικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο Ασφαλιστικό κρίθηκαν αντισυνταγματικές και ζητείται επαναδιατύπωση από τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Απασχόλησης.

Στην τρίτη διάσκεψη της Ολομέλειας, αποφασίστηκε οτι κρίνονται αντισυνταγματικές:

1) Η διάταξη – άρθρο 2 του νομοσχεδίου, που υπαγάγει στο ΙΚΑ τους δημοσίους υπαλλήλους στη λογική ότι παραβιάζει το δικαίωμα στην περιουσία με την ενοποίηση εύρωστων με ελλειμματικά ταμεία.

2) Οι ρυθμίσεις – άρθρο 4 και 7- που δίδουν τη δυνατότητα με υπουργική απόφαση – κι όχι με νόμο όπως έκριναν οι ανώτατοι δικαστές- να καθορίζονται οι συντάξεις και η αναπροσαρμογή τους κατά παράβαση του συντάγματος που δεν επιτρέπει σε αυτά τα θέματα εξουσιοδοτήσεις σε υπουργούς.
3) Η διάταξη – άρθρο 6- που καθορίζει το ποσοστό μειώσεων στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στη λογική ότι προβλέπει μεγαλύτερες μειώσεις για τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες παραβιάζοντας την αρχή της ισότητας των δύο φύλων.
4) Η διάταξη – άρθρο 8- που θέτει ως προϋπόθεση για την αποστέρηση της σύνταξης χηρείας τη διαφορά ηλικίας τουλάχιστον δέκα ετών μετά των συζύγων, με το σκεπτικό ότι τα κριτήρια που πρέπει να θέσει ο νόμος πρέπει να είναι γενικά και αντικειμενικά.
5) Η διάταξη που εξομοιώνει τους δικαστές με τους λοιπούς δημόσιους υπαλλήλους στις προϋποθέσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, στη λογική ότι μια τέτοια ρύθμιση παραβιάζει τη δικαστική ανεξαρτησία
Παρατηρήσεις συνταγματικότητας και νομιμότητας έγιναν στις ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση άγαμων και διαζευγμένων θυγατέρων στη λογική ότι πρέπει η ρύθμιση να είναι ενιαία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Σημειώνεται οτι χθες τα υπουργεία Οικονομικών και Απασχόλησης
έστειλαν χωριστά από όλη την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση το Ασφαλιστικό για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου