Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Ολο το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Λοβέρδος: Το κράτος δεν θα εγγυάται τις επικουρικές. Καταργείται η 35ετία ή 37ετία, στα 65 χρόνια το όριο συνταξιοδότησης-  Αντισυνταγματικές έκρινε ορισμένες διατάξεις το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν οι επικουρικές συντάξεις αν δεν αντέχουν τα ταμεία. Μιλώντας στο MEGA ο υπουργός εργασίας Α. Λοβέρδος άφησε να εννοηθεί οτι απο το 2011 θα δίνουν επικουρικές συντάξεις μόνο τα ταμεία που έχουν χρήματα. Όπως είπε....
δεν υπάρχουν λεφτά για να στηριχθεί ένα πρωτοβουλιακό σύστημα παροχής συντάξεων και πρόσθεσε πως έχει ζητήσει άπο όλα τα επικουρικά ταμεία να εκπονήσουν αναλογιστικές μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί ποιές είναι οι δυνατότητές τους.

Το σχέδιο νόμου για το νέο ασφαλιστικό σύστημα που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στο δημόσιο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ενώ μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες αλλαγές ανά διετία μετά το 2011 στη βάση αναλογιστικών μελετών.

Πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής: 
Ως νέο γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης προβλέπεται το 65ο ή το 60ό αλλά με 40 χρόνια εργασίας και ασφάλισης.

Καταργείται δηλαδή η 35ετία ή 37ετία που ίσχυε μέχρι σήμερα. Από τον κανόνα αυτό εξαιρούνται μόνο οι ασφαλισμένοι πριν από το 1983 στις ΔΕΚΟ, τις Τράπεζες, τα ταμεία του Τύπου κλπ όπου ισχύει η 35ετία χωρίς όριο ή 37ετία στο 58ο έτος.

Για τις διατάξεις αυτές που οδηγούν σε σημαντική αύξηση των χρόνων ασφάλισης δημιουργείται ως αντισταθμιστικό μέτρο η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου μέχρι τα επτά έτη (χρόνος ανεργίας, σπουδών, ασθένειας, κύησης - λοχείας κλπ).

Αλλάζει ριζικά ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Θεσμοθετείται η έννοια της βασικής σύνταξης ύψους 360 ευρώ (σημερινές τιμές) η οποία είναι το τμήμα των συντάξιμων αποδοχών που εγγυάται πλέον και χρηματοδοτεί το δημόσιο.

Ως προς τις υπόλοιπες συντάξιμες αποδοχές ορίζεται τελικά ποσοστό αναπλήρωσης 64%. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, το σύστημα αυτό οδηγεί σε αύξηση των συντάξεων στις συντάξιμες αποδοχές έως τα 1500 ευρώ, ενώ για τις μεγαλύτερες συντάξεις προκύπτουν μειώσεις που μεσοσταθμικά για το σύνολο του συστήματος υπολογίζονται στο 7%.

Καταργείται η 13η και 14η σύνταξη στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα όπως προέβλεπε το μνημόνιο με τους δανειστές της χώρας που όριζε τις ετήσιες συντάξεις ως 12. Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι θα ισχύει ως προνοιακή επιδότηση η αντικατάσταση της 13ης και 14ης σύνταξης με το επίδομα των 400 ευρώ για τα Χριστούγεννα και 200 ευρώ για το Πάσχα και 200 ευρώ για το καλοκαίρι. 
Σχετικά με τα όσα μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευτεί για τις αλλαγές που θα επιφέρει το νέο ασφαλιστικό σύστημα οι κύριοι Λοβέρδος και Κουτρουμάνης διευκρίνισαν ότι: Η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται στον ασφαλισμένο κατά τη συνταξιοδότησή του και όχι κατ' ανάγκη στα 65. Η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται ολόκληρη σε όλους τους δικαιούχους, δεν θα έχει δηλαδή εισοδηματικά κριτήρια. Δεν καταργείται η σύνταξη χηρείας και η σύνταξη στις άγαμες θυγατέρες.

Ως προς τη συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα παιδιά καθορίζεται: από 1/1/2011 στο 52ο έτος, από 1/1/2012 στο 55ο έτος και από 1/1/2013 στο 65ο έτος. Μητέρες με ανήλικα παιδιά δικαιούνται μειωμένη σύνταξη από 1/1/2011 με τη συμπλήρωση του 50ού έτους από 1/1/2012 στο 53ο έτος και από 1/1/2013 στο 60ό έτος.

Οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο δημόσιο εντάσσονται στο ΙΚΑ από το 2011.

Το Νομοσχέδιο θεσμοθετεί το ενιαίο σύστημα παροχών υγείας όπου εντάσσονται όλες οι μονάδες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και σταδιακά ενοποιούνται οι κανόνες και οι παροχές που αφορούν την περίθαλψη.

Ορίζει επίσης την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (νέος ΛΑΦΚΑ) της τάξης 3% από τα 1400 ευρώ που αυξάνεται κλιμακωτά ως 10% στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 3.500 ευρώ.

Θεσπίζεται ακόμη ενιαίο σύστημα ελέγχου των συντάξεων και οι συναλλαγές των ταμείων μέσω των τραπεζών.

Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για αλλαγές απολύτως αναγκαίες για την πατρίδα αλλά και τους ασφαλισμένους και σημείωσε ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε ήδη στη Βουλή και θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση την μεθεπόμενη Τρίτη.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμα τις διατάξεις για τις αλλαγές στα εργασιακά. Με εξαίρεση τις διατάξεις για το θεσμό μεσολάβησης και διαιτησίας η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνήσουν για τα θέματα αυτά, να εντάξει τη συμφωνία τους σε επόμενο σχέδιο νόμου (που θα αφορά το σώμα επιθεωρητών εργασίας). Αν μια τέτοια συμφωνία δεν γίνει εφικτή τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στη θεσμοθέτηση των αλλαγών στα εργασιακά.

Οι αλλαγές αυτές αφορούν τα εξής θέματα: ο θεσμός της διαιτησίας διατηρείται αλλά σε αυτόν μπορεί ένας εκ των κοινωνικών εταίρων να προσφύγει μονομερώς όταν το άλλο μέρος αρνήθηκε τη μεσολάβηση και τα εργατικά σωματεία μπορούν να προσφύγουν μονομερώς για θέματα που δεν αφορούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Το ποσοστό ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις με πάνω από 30 εργαζόμενους αυξάνεται στο 5%. Η αποζημίωση απόλυσης διατηρείται, ενώ θεσμοθετείται η υποχρέωση καταβολής του 50% της αυτασφάλισης για 3 χρόνια σε απολυμένους ηλικίας 55 έως 60 ετών και το 80% της αυτασφάλισης για απολυμένους μεγαλύτερους των 60 ετών. Για τους νεοπροσλαμβανόμενους δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να πληρώνουν το 84% του κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου που ορίζει η εθνική σύμβαση, ενώ το υπόλοιπο ποσόν θα καταβάλλεται από προγράμματα του ΟΑΕΔ για τα οποία όπως υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος οι πόροι είναι διασφαλισμένοι.

Εκτός του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό μένει τελικά το ασφαλιστικό του Δημοσίου, αφού τρείς υπουργοί, (Αμυνας, Απασχόλησης και Οικονομικών), αρνούνται να βρουν έναν κοινό τόπο για το θέμα των ενστόλων, δημιουργώντας έτσι εμπλοκή στην κατάθεσή του και παρατείνοντας την αγωνία για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Επίσης, εκκρεμεί  η τελική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή και την Τρίτη αρχίζει η συζήτηση στην Ολομέλεια. «Όποιος θέλει να προσφύγει στα δικαστήρια ας το κάνει, δική μας υποχρέωση είναι να σώσουμε τη χώρα από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας», διεμήνυσε ο Ανδρέας Λοβέρδος στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε μετά το υπουργικό συμβούλιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε και στα εργασιακά, τονίζοντας ότι υπάρχει μια ελπίδα οι κοινωνικοί φορείς να βρουν σημεία επαφής κατά τη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως και συμφωνίες οι οποίες θα καλύπτουν τόσο τα εργασιακά όσο και τα μισθολογικά ώστε να υπάρξει μια συλλογική σύμβαση για τα επόμενα έτη.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου εφόσον υπάρξουν παρόμοιες συμφωνίες, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται στο πλαίσιο του μνημονίου, θα τις υιοθετήσει και θα τις περιλάβει στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει.

Γι΄αυτό και δίνει ένα περιθώριο χρόνου προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί πολύ νωρίτερα από το Σεπτέμβριο.

Το υπουργικό συμβούλιο ξεκίνησε σε βαρύ κλίμα στον απόηχο της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης απέφυγε να κάτσει πολλή ώρα με τους συναδέλφους του και απομονώθηκε σ' ένα γραφείο. Μιλώντας στην συνέχεια σε κάποιους είπε οτι έχασε έναν δικό του άνθρωπο, οτι αυτό δεν θα μείνει αναπάντητο και οτι πιθανότατα η βόμβα προοριζόταν για κείνον.

Οι υπουργοί μουδιασμένοι δήλωναν ταυτόχρονα ιδιαίτερα θορυβημένοι γι αυτό το σοβαρό πλήγμα αλλά και για τα κενά ασφαλείας που υπάρχουν σε τόσο καλά φρουρούμενα κτίρια.

Το υπουργικό συμβούλιο ήταν ως φαίνεται μια εντελώς τυπική διαδικασία αφού η συνεδρίαση κράτησε μόλις 1.30 ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου