Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Αναγκαστικός ανασχηματισμός στα μέσα Ιουλίου

5 υπουργοί και υφυπουργοί κατεβαίνουν υποψήφιοι στις εκλογές
- Διαβάστε ποιοί φεύγουν και ποιοί είναι οι πιθανοί αντικαταστάτες τους

Αναπόφευκτο θεωρείται το ενδεχόμενο ανασχηματισμού με τουλάχιστον 5 υπουργούς της κυβέρνησης να ζητούν το χρίσμα για περιφερειάρχες.

Κορυφαίοι υπουργοί αλλά και υφυπουργοί σε νευραλγικά πόστα όπως ο Μ. Χρυσοχοϊδης, η Φ. Γεννηματά, ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Γιάννης Μαγκριώτης και ο Σταύρος Αρναουτάκης, είναι πολύ πιθανό να ζητήσουν και να πάρουν το χρίσμα στις 9 και 10 Ιουλίου, οδηγώντας έτσι τον πρωθυπουργό σε αναγκαστικό ανασχηματισμό.

Στις 9 και 10 Ιουλίου συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και θα δοθούν τα χρίσματα τόσο για τους περιφερειάρχες όσο και για τους δημάρχους.

Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιάς θα ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου, όμως τα στοιχεία δείχνουν οτι αρκετά επώνυμα στελέχη στο κόμμα αλλά και στην Βουλή θα οδηγήσουν σε ανασχηματισμό όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στον κομματικό μηχανισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, εκτός από τις αυτοπροτάσεις που έχουν κατατεθεί στην επιτροπή εκλογών υπό τον Θανάση Τσούρα, θεωρείται πολύ πιθανή μια υποψηφιότητα του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ή και της Φώφης Γεννηματά για την περιφέρεια Αττικής.
Κι αυτό γιατί το ΠΑΣΟΚ θεωρεί οτι η μάχη για την περιφέρεια Αττικής θα είναι μια κεντρική πολιτική μάχη και γι αυτό πιθανότατα να επιλεγεί ένα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Μάλιστα οι μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν την Φώφη Γεννηματά πολύ ψηλά σε προτιμήσεις όχι μόνο για την περιφέρεια Αττικής αλλά και για τον Δήμο Αθηναίων.

 Με βάση τις προτάσεις και αυτοπροτάσεις στην επιτροπή Τσούρα, για το χρίσμα στην περιφέρεια Αττικής ενδιαφέρονται το μέλος του πολιτικού συμβουλίου και Δήμαρχος Καλλιθέας Σταύρος Ασκούνης, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, ο υφυπουργός Οικονομίας Μάρκος Μπόλαρης αλλά και ο βουλευτης Κιλκίς Γιώργος Φλωρίδης. 
Για την περιφέρεια Ηπείρου ενδιαφέρεται ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Αργύρης, για την περιφέρεια Κρήτης ο υφυπουργός Οικονομίας Σταύρος Αρναουτάκης και το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.
    
Η Ιπποκράτους επιμένει οτι θέλει μια μάχη με αυτοδιοικητικά πρόσωπα.

'Ομως αν αυτά που θα δείξουν οι δημοσκοπήσεις μετά τα επώδυνα μέτρα οδηγούν σε βέβαιη ήττα το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τότε θα προτιμηθούν τα ηχηρά ονόματα. Επίσης, το ενδεχόμενο ανασχηματισμού θεωρείται και ένα ισχυρό όπλο στα χέρια του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος καλλιεργεί προσδοκίες στελεχών που θα γίνουν οι πιθανοί αντικαταστάτες των υπουργών που θα φύγουν.

Κι αυτό, για να μην ακολουθήσει ο Γιώργος Παπανδρέου τα χνάρια του πατέρα του όταν σε δημοτικές εκλογές, μετά την συντριπτική ήττα του ΠΑΣΟΚ είχε πει το περίφημο "νίκησε η τοπική αυτοδιοίκηση".

Υπάρχει βέβαια και το άλλο σενάριο που λέει οτι ο ανασχηματισμός μπορεί να είναι και ένα χαρτί που να θέλει να το κρατήσει ο Γιώργος Παπανδρέου για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και μετά από μια ενδεχόμενη συντριβή του κόμματός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου