Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

'Ιδια η επιστολή-βόμβα με τις ιταλικές, αλλά πιο φονική

Σε internet, ταξίδια και διαδηλώσεις ψάχνουν τις διασυνδέσεις με το εξωτερικό
- Αξιωματικοί κάνουν λόγο για “διεθνή νεοτρομοκρατία” - Χαρακτηρίζουν την επίθεση “πράξη αντεκδίκησης”
- Φοβούνται νέες επιθέσεις- Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας σε Μαξίμου, Βουλή, υπουργεία και τρόικα
Διασυνδέσεις κυρίως με την Ιταλία ψάχνουν οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Υποστηρίζουν οτι εκρηκτικοί-φάκελοι που στέλνονταν στην Ιταλία  είναι σχεδόν ίδιοι με αυτόν που έσκασε στα χέρια του άτυχου Γιώργου Βασιλάκη. Υπάρχει όμως μια διαφορά: σε εκείνα τα δεματα οι κατασκευαστές χρησιμοποιούσαν πολύ μικρές ποσότητες εκρηκτικής ύλης (50-100γρ.) που είχαν στόχο να ακρωτηριάσουν ή να τυφλώσουν τα θύματά τους. Στην έκρηξη της Πέμπτης όμως οι τρομοκράτες έιχαν στόχο να σκοτώσουν και γι' αυτό χρησιμοποίησαν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα εκρηκτικής ύλης που κυμαινόταν από 500 γρ. έως ένα κιλό.

Η αντιτρομοκρατική επιχειρεί να εντοπίσει μέσω διαδικτύου, ταξιδιών υπόπτων στην Ιταλία και από συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις διεθνούς χαρακτήρα, την άμεση διασύνδεση των δολοφόνων Γιώργου Βασιλάκη με την άτυπη FAI της Ιταλίας, παραθέτοντας δύο ενέργειές της με παγιδευμένους εκρηκτικούς φακέλους, τον Οκτώβριο του 1999 σε ένδειξη συμπαράστασης στον τότε συλληφθέντα Νίκο Μαζιώτη και πολύ πρόσφατα στις 19 Απριλίου 2010, για τον Λάμπρο Φούντα.
 
Εχει ήδη ζητήσει πληροφορίες μέσω αστυνομικών συνδέσμων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την χρήση παγιδευμένων πακέτων όπως και για μέλη που απαρτίζουν τέτοιες οργανώσεις ή γενετικό υλικό και αποτυπώματα που υπάρχουν σε τράπεζες δεδομένων κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας. Οι αξιωματικοί εξετάζουν και όλα τα ταξίδια που έχουν πραγματοποιήσει στις χώρες αυτές, ύποπτοι για συμμετοχή στην εγχώρια τρομοκρατία αλλά και τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, οι οποίες μπορεί να τους έχουν βοηθήσει στην κατασκευή τέτοιων εκρηκτικών δεμάτων.
 
Οι αξιωματικοί κάνουν λόγο ανοιχτά για διεθνή νεοτρομοκρατία χωρίς ωστόσο να αποκλείουν και το ενδεχόμενο της ποινικής συνεργασίας. Εξετάζουν το ενδεχόμενο στελέχη της FAI να έχουν έρθει στη χώρα μας ή μέλη της εγχώριας τρομοκρατίας να έχουν ταξιδεύσει στην γειτονική Ιταλία προκειμένου να πάρουν τεχνογνωσία για την παγίδευση εκρηκτικών φακέλων.
 
Αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν και ωςπράξη αντεκδίκησης τη δολοφονική επίθεση την οποία παρομοιάζουν με εκείνη που έγινε ένα 24ωρο μετά την επικήρυξη των καταζητούμενων «ληστών με τα μαύρα», τον Οκτώβριο του 2009 στο Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Παρασκευής, με τραυματίες 6 αστυνομικούς. Θεωρούν μάλιστα πως αυτοί που βρίσκονται πίσω από την δολοφονική επίθεση είναι πιθανόταταεπηρεασμένοι από τον θάνατο του Λάμπρου Φούντα, τη σύλληψη μελών του Επαναστατικού Αγώνα, τη σύλληψη του Σίμου Σεϊσίδη και τον ακωτηριασμό του ενός ποδιού του, όταν πυροβολήθηκε από αστυνομικό κατά τη σύλληψη. Τονίζουν μάλιστα πως παραμένουν ασύλληπτοι οι άλλοι δύο καταζητούμενοι για συμμετοχή στους «ληστές με τα μαύρα», ο αδερφός του Σίμου, Μάριος Σεισίδης και ο Γρηγόρης Τσιρώνης.
 
 
"Χρήστος Καραβέλας": 'Ονομα - "παγιδα"
 
Η αστυνομία ερευνά  για την ύπαρξη οπτικοακουστικού υλικού αλλά και καταθέσεις από το υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ απ’ όπου φαίνεται ο αποστολέας έστειλε το δολοφονικό πακέτο. Οπως εκτιμούν, το ονοματεπώνυμο “Χρήστος Καραβέλας” ήταν παγίδα για να φθάσει ακόμα και στα χέρια του ίδιου του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Εκτιμούν επίσης -χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο πίσω απο την επίθεση να βρίσκεται η “Λαϊκή Θέληση”- πως πιθανώς να εμφανιστεί μια νέα τρομοκρατική επωνυμία που ίσως στελεχώνεται από τρομοκρατικά απομεινάρια παλιών και νεότερων οργανώσεων που έδρασαν στην Ελλάδα.
 
Φοβούνται νέες επιθέσεις- Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας για την Τρόικα

Η αστυνομική και πολιτική ηγεσία εκτιμά πως αυτοί που κρύβονται πίσω από την δολοφονική επίθεση ίσως αναλάβουν με προκήρυξη την ευθύνη της επίθεσης, ίσως όμως και να συνεχίσουν τη δράση τους. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται προσπάθεια για αναθεώρηση του σχεδιασμού των μέτρων ασφαλείας. Γι' αυτό το λόγο θα αρχίσουν να καταγράφονται οι αδυναμίες και τα τρωτά σημεία κτιρίων όπως του Μ. Μαξίμου, τηςΒουλής και υπουργείων.
 
Προτεραιότητα της αστυνομίας αυτή τη στιγμή είναι η ασφάλεια των ελεγκτών της τρόικας, που θα συνεχίσουν να επισκέπτονται τη χώρα μας. Εχει ήδη δοθεί εντολή για άμεσους ελέγχους σε όλα τα υπουργεία, για να διαπιστωθεί εάν είχαν αποσταλεί παρόμοια δέματα. Δόθηκε επίσης σήμα σε στελέχη γραφείων υπουργών και βουλευτών να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στον χειρισμό της εισερχόμενης αλληλογραφίας.
 
Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται η δημιουργία νέας αστυνομικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη της διαρκούς αξιολόγησης απειλών, τον χαρακτηρισμό επικινδυνότητας για ενδεχόμενους στόχους, τη λήψη αποφάσεων για τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να εφαρμοσθούν και τους ελέγχους υλοποίησης τους.
 
Πάντως, από τον πρώτο έλεγχο των κτιριακών εγκαταστάσεων υπουργείων προέκυψε ότι ο σχεδιασμός ασφαλείας τους είναι μόνο στα χαρτιά, με ελάχιστα μέρη του να εφαρμόζονται. Για παράδειγμα, σε ελάχιστα υπουργεία χρησιμοποιούνται οι μαγνητικές θύρες, είτε γιατί είναι χαλασμένες είτε γιατί οι υπάλληλοι δεν το θέλουν εξαιτίας της εκπομπής ακτινοβολίας.
 
Ανοιχτά θέματα τρομοκρατίας
 
Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, πρίν απο την επίθεση στο υπουργείο προστασίας του πολίτη, είχε οργανώσει τις επόμενες κινήσεις της σε ότι αφορά την πλήρη εξάρθρωση της τρομοκρατίας.
Θα επεδίωκε τη σύλληψη τουλάχιστον τεσσάρων μελών του “Επαναστατικού Αγώνα” και άλλων 5 καταζητούμενων για συμμετοχή στη “Συνωμοσία των Πυρήνων Φωτιάς”. Θα επεδίωκε  επίσης την τεκμηρίωση συμμετοχής κάποιων υπόπτων στην “Λαϊκή Θέληση”.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, για αυτούς τους νέους υπόπτους συμμετοχής στον “Επαναστατικό Αγώνα” έχουν ήδη εκδοθεί εντάλματα σύλληψης χωρίς να έχουν δημοσιοποιηθεί, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη μια έντονη αστυνομική επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου