Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Αισιόδοξος ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank για την ελληνική οικονομία

Η πλήρης εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου μπορεί να οδηγήσει και σε θετικές εκπλήξεις για την έξοδο της Ελλάδας

από την κρίση, ανέφερε στη γενική συνέλευση των μετόχων της Eurobank ο κ. Νίκος Νανόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, έχουμε αναγκαίο χρονικό περιθώριο για να επιτύχουμε τις φιλόδοξους αλλά επιτεύξιμους στόχους του προγράμματος σταθερότητας, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας.

«Αιχμή δόρατος προσεχώς πρέπει να είναι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας. Η συγκρατημένη αισιοδοξία που δημιουργούν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από το πρόγραμμα δεν πρέπει να δημιουργούν εφησυχασμό» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

Ο κ. Νανόπουλος στήριξε την αισιοδοξία του για τις θετικές προοπτικές εξόδου από την κρίση –με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν παρεκκλίσεις ούτε στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής ούτε στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών– στις δυνατότητες για τον έλεγχο της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, στο θέμα της μείωσης της σπατάλης και της κακοδιαχείρισης στο δημόσιο (ειδικά στους τομείς υγεία, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ), στο γεγονός ότι η ύφεση στις καταναλωτικές δαπάνες θα πλήξει περισσότερο τις εισαγωγές παρά την εγχώρια παραγωγή και τέλος στις δυνατότητας αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Για τις ελληνικές τράπεζες είπε ότι διατηρούν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη, και από τους υγιέστερους δείκτες δανείων προς καταθέσεις.

Όπως είπε έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες θωράκισης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παροχή ρευστότητας από ΕΚΤ), συμπλήρωσε όμως ότι χρειάζεται να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας και στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Παρασυρόμαστε από ανυπόστατες φήμες και δίνουμε βάση σε αναλύσεις που υποκρύπτουν σκοπιμότητες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο υψηλό κόστος των καταθέσεων για το οποίο είπε πως αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη και δήλωσε ότι για αυτό [το υψηλό κόστος καταθέσεων] φέρουν ευθύνη και οι τράπεζες.
Επίσης, αναφέρθηκε στη διορατικότητα των ελληνικών τραπεζών να επεκταθούν στις αγορές της Ν.Α. Ευρώπης από τις οποίες θα αποκομίσουν τώρα τα οφέλη.

Το 2009 η Eurobank είχε κέρδη 362 εκατ. ευρώ και ήταν η πρώτη τράπεζα που άντλησε ρευστότητα από τις διεθνείς αγορές ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Η κεφαλαιακή της επάρκεια ανέρχεται σε 12,7% (δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας) και 9,8% (core Tier I). Το 2009 οι προβλέψεις που σχημάτισε ο όμιλος αυξήθηκαν κατά 33% στα 1,18 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 5,2%.

Η Τράπεζα πέτυχε την καλύτερη επίδοση στον περιορισμό του κόστους, κατά 6,1% σε ετήσια βάση, ενώ ο περαιτέρω έλεγχος του κόστους αποτελεί βασική προτεραιότητα για φέτος με στόχο περαιτέρω μείωση κατά 3%.

Σημειώνεται ότι η γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, θα κληθεί να εγκρίνει την αντικατάσταση του Δ.Σ. ύστερα από την αποχώρηση ιστορικών στελεχών της πρώην τράπεζας Εργασίας, και συγκεκριμένα του κ. Ξενοφώντα Νικήτα (πρόεδρος), Λάζαρου Εφραίμογλου (αντιπρόεδρος) και Αντώνη Μπίμπα (μη εκτελεστικός σύμβουλος). Τα εν λόγω μέλη θα αντικατασταθούν από τους κ.κ. Ευθύμιο Χριστοδούλου, Αθ. Μαρτίνο και Δ. Παπαλεξόπουλο, ενώ ως πρόσθετο μέλος του Δ.Σ. ενσωματώνεται ο εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου κ. Δημήτρης Γεωργούτσος μετά τη λήξη της θητείας του προηγούμενου εκπροσώπου κ. Δαμιανού Δαμιανού.

Η γενική συνέλευση της Τράπεζας πραγματοποιείται με την παρουσία του προέδρου της ΕΕΤ και προέδρου της Εθνικής Τράπεζας κ. Ράπανου, του διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Βank κ. Δ. Μαντζούνη, του προέδρου του Χ.Α. κ. Σπύρου Καπράλου, του γ.γ. της ΕΕΤ κ. Χρ. Γκόρστου και άλλων οικονομικών παραγόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου