Τρίτη, 3 Αυγούστου 2010

Προσελήφθη ο ιταλός που θα σώσει την ελληνική οικονομία - "Καπέλωμα" στο οικονομικό επιτελείο;

 Επιβεβαιώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου η πρόσληψη του Τομάζο Σκιόπα στην θέση του συμβούλου του πρωθυπουργού επι θεμάτων οικονομίας
- Ποιός είναι και ποιοί δεν βλέπουν τον "διορισμό" του με καλό μάτι!

Ρίγη έχει προκαλέσει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η πρόσληψη του Τομάζο Σκιόπα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως σύμβουλος του κ. Παπανδρέου για θέματα οικονομίας. Κι αυτό γιατί θεωρείται πλέον ως "καπέλωμα" του οικονομικού επιτελείου και του ίδιου του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ως φαίνεται δεν έχει τις απαραίτητες γνωριμίες για να επαναφέρει με ομαλό τρόπο την Ελλάδα στις αγορές.

Η πρόσληψή του επιβεβαιώθηκε το μεσημέρι από το Μέγαρο Μαξίμου.  

'Οπως ανακοινώθηκε και επισήμως από το γραφείο Τύπου του κ. Γ. Παπανδρέου: "Με την παγκόσμια γνώση του στο σύνθετο πλέγμα των θεσμικών και οικονομικών δεδομένων, σε συνδυασμό με τη σημαντική εμπειρία του στη χάραξη πολιτικής σε ανώτατο διεθνές επίπεδο, θα παρέχει συμβουλές στον Πρωθυπουργό σε θέματα πολιτικού σχεδιασμού που αφορούν την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής, δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης". 

Εκτιμάται λοιπόν ότι είναι το πρόσωπο με τις κατάλληλες διασυνδέσεις για να επανενώσει το δίκτυο των οικονομικών διαδρομών που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα προκειμένου να κινηθεί ξανά με αξιοπιστία στις διεθνείς αγορές. 

Ο Τομάσο Πάντοα Σιόπα διετέλεσε Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας (2006-08) και Πρόεδρος της Υπουργικής Επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου  (2007-2008). Σήμερα, είναι Πρόεδρος της Notre Europe, Πρόεδρος του Promontory Financial Group της Ευρώπης και μέλος της Ομάδας των Τριάντα. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Bocconi Luigi στο Μιλάνο και έχει M.Sc. από το Massachusetts Institute of Technology.

Το 1998-2005 ήταν μέλος της πρώτης Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Προηγουμένως, διετέλεσε Πρόεδρος της Commissione Nazionale per le Società le e la Borsa (CONSOB, 1997-98), Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Banca d'Italia (1984-1997) και Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1979 - 83). Έχει διατελέσει Γραμματέας της Μεικτής Επιτροπής Delors (1988-89), Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τραπεζών της ΕΕ (1988-1991), Πρόεδρος της Επιτροπής της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία (1993-97) και Πρόεδρος της Επιτροπής Πληρωμής και Συστημάτων Διακανονισμού (2000-05). 

Ο κ. Σκιόπα βρισκόταν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και είχε επαφές με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. 
Η επιλογή του θεωρείται αποτέλεσμα πολύμηνων παρασκηνιακών διεργασιών που εκτυλίχθηκαν στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες, στη Φραγκφούρτη όπου βρίσκεται η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στην Ουάσιγκτον όπου εδρεύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Ο κ. Σκιόπα έχει και προσωπική γνωριμία με τον κ. Γ. Παπανδρέου με τον οποίο συναντήθηκε πριν από 2 μήνες και οι απόψεις του για την ευρωζώνη και το ευρώ συμπίπτουν σε πολλά σημεία με αυτές που έχει εκφράσει σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο έλληνας πρωθυπουργός. 

Παραδείγματος χάρη, έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας μιας οικονομικής κυβέρνησης στην ΕΕ και θεωρεί ότι οι αγορές έβαλαν στο στόχαστρό τους την Ευρωπαϊκή Ενωση επειδή αποτελεί μία ατελή ένωση, υπό την έννοια ότι δίνει την εντύπωση ότι το μοντέλο λειτουργίας της δεν είναι βιώσιμο. 

«Οι αγορές στοιχηματίζουν πάντα στο χειρότερο σενάριο, την αποσύνθεση. Στην περίπτωση της Ευρώπης αυτό είναι λάθος», υποστηρίζει. Ο κ. Σκιόπα υπήρξε σύμμαχος της Ελλάδας το διάστημα που η χώρα βαλλόταν σχεδόν από παντού επιμένοντας ότι ήταν πιθανότερη μια θετική εξέλιξη στην πορεία της χώρας ιδίως έπειτα από τη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου