Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Έφοδος 250 “ράμπο” για βίλες, σκάφη και ΦΠΑ – Στο στόχαστρο και η επώνυμη φοροδιαφυγή

Πέντε ομάδες «Ράμπο» εναντίον όσων ζουν dolce vita και δηλώνουν ψίχουλα στην Εφορία. Στο στόχαστρο συναυλίες "μη κερδοσκοπικού" χαρακτήρα τραγουδιστών και πανηγύρια.


Πέντε νέες ομάδες του ΣΔΟΕ με συνολικά 250 «Ράμπο» βγαίνουν στους δρόμου κατά της φοροδιαφυγής από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
 Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δέχθηκε χθες το απόγευμα στο γραφείο του τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρη, ο οποίος του παρουσίασε το πλήρες σχέδιο δράσης και έλαβε το ΟΚ του υπουργού για να αρχίσουν οι έλεγχοι που αφορούν όσους ζουν με βίλες, σκάφη αναψυχής και πολυτελή τζιπ και οι οποίοι προκαλούν το κοινό αίσθημα δηλώνοντας «αστεία» ποσά στη φορολογική τους δήλωση τα τελευταία χρόνια.
 
Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ ενημέρωσε επίσης τον κ. Παπακωνσταντίνου για το όργιο φοροδιαφυγής που παρατηρήθηκε σε πανηγύρια και συναυλίες τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου. Το ειδικό σώμα διερευνά «μη κερδοσκοπικούς» συλλόγους που διοργανώνουν εκδηλώσεις σε πλατείες χωριών και κωμοπόλεων ανά την επικράτεια και σε πολλές περιπτώσεις δεν κόβεται κανενός είδους παραστατικό. Τέλος οι κκ. Παπακωνσταντίνου και Καπελέρης συμφώνησαν να συνεχιστούν οι έλεγχοι σε παραθεριστικές περιοχές και νησιά ως το τέλος της τουριστικής περιόδου.
 
Η υστέρηση των εσόδων του προϋπολογισμού κατά 772 εκατ. ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2010 οδηγεί σε εντατικοποίηση των ελέγχων του ΣΔΟΕ σε όλα τα «μέτωπα». Στόχος του υπουργού Οικονομικών, όπως περιγράφεται στο μνημόνιο, είναι η είσπραξη 26,4 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους.
 
Το ειδικό σώμα προχωρεί σε διασταυρώσεις στοιχείων υποκαθιστώντας ως έναν βαθμό τις ΔΟΥ όπου κατά περίπτωση διαπιστώνεται απροθυμία των υπευθύνων να συμβάλουν στην προσπάθεια συλλογής των φόρων, εν όψει και των αλλαγών προσώπων που δρομολογούνται. Σε αυτή την κατεύθυνση το ειδικό σώμα συνεργάζεται με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αλλά και τις δικαστικές αρχές για το άνοιγμα λογαριασμών και την έρευνα των ηλεκτρονικών φακέλων του Δημοσίου για δημόσια και ιδιωτικά ακίνητα (Περιουσιολόγιο), όπως επίσης και για τα αρχεία που τηρούν χρηματιστηριακές εταιρείες. Επίσης θα διασταυρώνονται στοιχεία ακόμη και με εταιρείες που κατασκευάζουν πισίνες και με τα αρχεία που διατηρούν εισαγωγείς πολυτελών σκαφών αναψυχής.
 
Οι πέντε ομάδες των 250 «Ράμπο» θα αναλάβουν τις ακόλουθες δράσεις:
 
1 Ληξιπρόθεσμα χρέη. «Κυνήγι» οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ.
 
2 Μεγάλη ακίνητη περιουσία. Οι ιδιοκτήτες θα δεχθούν φορολογικό έλεγχο. Συνεχίζονται οι κατασχέσεις ιδιοκτητών πολυτελών ακινήτων σε Μύκονο και Σαντορίνη οι οποίοι χρωστούν μεγάλα ποσά στην Εφορία.
 
3 Υψηλά εισοδήματα. Από κόσκινο θα περάσουν οι δηλώσεις και τα περιουσιακά στοιχεία των υψηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων. Επί παραδείγματι, βρέθηκε ότι ιατροί που δήλωσαν εισόδημα 1 εκατ. ευρώ σε διάστημα δέκα ετών διατηρούσαν καταθέσεις 10 εκατ. ευρώ.
 
4 «Πόθεν έσχες». Στο στόχαστρο η επώνυμη φοροδιαφυγή, πολίτες που διατηρούν βίλες, πισίνες, πολυτελή οχήματα και σκάφη (μέσω offshore εταιρειών), περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δηλώνουν.
 
5 ΦΠΑ και λοιποί φόροι. Ειδική ομάδα θα ελέγχει εάν αποδίδονται ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
 
Τραγουδιστές και...πανηγύρια στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ
 
Το ΣΔΟΕ διερευνά τις τελευταίες ημέρες τα συμβαίνοντα σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναυλίες που διοργανώνονται σε χωριά και κωμοπόλεις της Ελλάδας για να ελέγξει εάν κόβονται εισιτήρια και παραστατικά. Από κόσκινο περνούν νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι οι οποίοι απαλλάσσονται βάσει νόμου από τον ΦΠΑ για έσοδα που πραγματοποιούν για δύο εκδηλώσεις κάθε χρόνο και δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων.
 
Σύμφωνα με “Το Βήμα” τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ωστόσο ότι πολλές εκδηλώσεις δεν είναι καθόλου «μη κερδοσκοπικού» χαρακτήρα και κατά περίπτωσιν παρατηρείται όργιο φοροδιαφυγής.
 
Το σκηνικό είναι λίγο πολύ γνωστό: μη κερδοσκοπικό σωματείο διοργανώνει συναυλία με τη συμμετοχή «αστεριών» που πενταγράμμου και την «έκτακτη συμμετοχή» διάσημων μοντέλων (με ευρύτερες «καλλιτεχνικές» ανησυχίες) σε πλατεία χωριού. Τυπικώς η αφορμή είναι να συγκεντρωθούν έσοδα για την αναστήλωση της εκκλησίας του χωριού (υποθετικό το παράδειγμα). Ο όμιλος, υπό τον μανδύα του μη κερδοσκοπικού και ενίοτε φιλανθρωπικού χαρακτήρα, τυπώνει μη θεωρημένα εισιτήρια και πωλεί οινοπνευματώδη ποτά αμφιβόλου ποιότητας («μπόμπες») σε χιλιάδες παραθεριστές και ντόπιους που σπεύδουν στη συναυλία.
 
Οι αφορολόγητες εισπράξεις του ομίλου μοιράζονται στους φανερούς και αφανείς διοργανωτές και ενδεχομένως και στους καλλιτέχνες που εμφανίζονται. Βάσει νόμου τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα απαλλάσσονται από τον φόρο για τα «αγαθά» που πωλούν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών.
 
Σε ορισμένες περιπτώσεις γνωστοί τραγουδιστές παρακολουθούν «όλως τυχαίως» μια εκδήλωση ανάμεσα στο κοινό στην πλατεία ενός χωριού. Μετά την έναρξη του προγράμματος και «πάνω στο κέφι» ανεβαίνουν στη σκηνή και τραγουδούν επί δύο ώρες. Η εκδήλωση είναι μη κερδοσκοπική και τα χιλιάδες αθεώρητα εισιτήρια έχουν κοπεί για τη στήριξη του συλλόγου ή του σωματείου που τη διοργανώνει.
 
«Θα εξετάσουμε το θέμα εφόσον παρατηρείται παραβατικότητα» λέει στο «Βήμα» διακεκριμένο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και δεν αποκλείει τροποποιήσεις στη νομοθεσία. Διευκρινίζει ωστόσο ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε «μαζί με τα ξερά να μην καούν και τα χλωρά, σοβαρές δηλαδή οργανώσεις που διοργανώνουν αξιοπρεπείς εκδηλώσεις δύο φορές τον χρόνο ώστε να αποκομίσουν κάποια έσοδα για τους σκοπούς τους και να μη στηρίζονται αποκλειστικά στην κρατική επιχορήγηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου