Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Μαζί με το χάμπουργκερ, δώρο το... φαρμακάκι σας

Οι αλυσίδες fast food θα πρέπει μαζί με τα χάμπουργκερ να δίνουν και φάρμακο κατά της χοληστερίνης, συμβουλεύουν Βρετανοί επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες προτείνουν να δίνεται στους πελάτες στατίνες, φάρμακα κατά της χοληστερίνης. Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής που συνδέεται με μία διατροφή πλούσια σε λιπαρά και μπορούν να προτείνονται ως συνοδευτικά των γευμάτων, όπως γίνεται τώρα με τη μαγιονέζα ή την κέτσαπ, αναφέρει έρευνα μίας ομάδας του βρετανικού πανεπιστημίου Imperial. 

Η αύξηση του κινδύνου καρδιακής προσβολής που προκαλεί η κατανάλωση ενός χάμπουργκερ ή ενός μιλκσέικ εξουδετερώνεται με τη λήψη στατίνων, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται αυτή την εβδομάδα στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Cardiology. 

Οι στατίνες δεν εξαλείφουν όλες τις επιπτώσεις που έχουν τα χάμπουργκερ και οι τηγανιτές πατάτες στην υγεία βέβαια. «Είναι καλύτερο να αποφεύγεται μία διατροφή πλούσια σε λιπαρά. Όμως έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι με τη λήψη στατίνων μειώνεται η πιθανότητα καρδιακής προσβολής τόσο, όσο αυξάνεται με την κατανάλωση γρήγορου φαγητού», αναφέρεται στη μελέτη.

Πάντως το βρετανικό Ίδρυμα Καρδίας δεν φαίνεται να συμφωνεί με αυτή η πρόταση. Σύμφωνα με τον καθηγητή Πίτερ Ουάισμπεργκ, που είναι επικεφαλής του ιδρύματος, «δεν μπορούμε να λάβουμε κυριολεκτικά υπόψη μας τον ισχυρισμό ότι οι αρνητικές επιπτώσεις του γρήγορου φαγητού μπορούν να εξουδετερωθούν με μία δόση στατίνων κατά της χοληστερίνης». 

Μία διατροφή που βασίζεται στο γρήγορο φαγητό έχει και άλλες αρνητικές συνέπειες για την υγεία, κυρίως την αύξηση της αρτηριακής πίεσης εξαιτίας των μεγάλων δόσεων αλατιού ή την παχυσαρκία εξαιτίας των πλούσιων σε θερμίδες γευμάτων, προσθέτει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου