Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Ερωτήματα για την τραγωδία στην Πολεμική Αεροπορία

Υπό διερεύνηση βρίσκονται τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος της Πέμπτης, με τη σύγκρουση δύο μαχητικών αεροσκαφών F16 στον αέρα, νότια της Κρήτης, κατά τη διάρκεια άσκησης, ένα μήνα μετά την πτώση του Απάτσι στα Μέγαρα.


Ερωτήματα για την τραγωδία στην Πολεμική Αεροπορία
Έρευνες διεξάγονται για τις συνθήκες της σύγκρουσης των δύο F16 στον αέρα, νότια της Κρήτης, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός πιλότου και τον τραυματισμό των άλλων δύο.


Το δυστύχημα προκαλεί ερωτήματα, καθώς δεν έχει συμπληρωθεί μήνας από την πτώση του ελικοπτέρου Απάτσι στην Πάχη Μεγάρων, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους και οι δύο πιλότοι.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι στο δυστύχημα έχασε τη ζωή του κατά την εκτέλεση του καθήκοντος ο Σμηναγός (Ι) Αναστάσιος Μπαλατσούκας, 33 ετών, έγγαμος, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.202 εκ των οποίων οι 580 ώρες σε F-16.

Ο Σμηναγός (Ι) Ιωσήφ Αναστασάκης, 35 ετών, έγγαμος με μία κόρη, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.955 εκ των οποίων οι 1456 ώρες σε F-16, τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης. Ο Ανθυποσμηναγός (Ι) Παύλος Βοτζάκης, 25 ετών, ανύπαντρος, με σύνολο ωρών πτήσεως 431 εκ των οποίων οι 119 ώρες σε F-16, είναι καλά στην υγεία του και, για προληπτικούς λόγους, μεταφέρεται στο 251 ΓΝΑ στην Αθήνα.

Τα αεροσκάφη που κατέπεσαν ήταν το υπ' αριθμ. 522 μονοθέσιο, το οποίο αφίχθη στην Ελλάδα την 25 Φεβρουαρίου 2004 και είχε συμπληρώσει 1.315 περίπου ώρες πτήσεως και το υπ' αριθμ. 604 διθέσιο, το οποίο αφίχθη στην Ελλάδα την 19 Ιουνίου 2003 και είχε συμπληρώσει 1.130 περίπου ώρες πτήσεως.

Η νεκρώσιμος ακολουθία του Αναστάσιου Μπαλατσούκα θα τελεστεί το Σάββατο 28 Αυγούστου 2010 και ώρα 17:30, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στην Άρτα.

Για μαύρη μέρα στην Πολεμική μας Αεροπορία μίλησε από το Ηράκλειο ο υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τις συνεχείς συσκέψεις που είχε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου όπου αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας των τραυματιών πιλότων της Πολεμικής μας Αεροπορίας, έδωσε τις σχετικές κατευθύνσεις και ενημέρωσε στη συνέχεια τον πρωθυπουργό. «Χάσαμε ένα ακόμα παλικάρι» ανέφερε και πρόσθεσε: «Η οδύνη μας είναι πολύ μεγάλη. Ένα ακόμα παλικάρι δίνει τη μάχη της ζωής. Οι γιατροί του ΠΑΓΝΗ, της Ιεράπετρας και της Αεροπορίας, είναι πάνω του. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να κερδίσει τη δύσκολη μάχη».

Σε συλλυπητήριο μήνυμα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αναφέρει ότι «ο τραγικός θάνατος του ιπταμένου της Πολεμικής Αεροπορίας μας συγκλόνισε και μας υπενθύμισε το σεβασμό που νιώθουμε για εκείνους που με έντονη αίσθηση ευθύνης έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος».

Τη βαθειά οδύνη του ιδίου και της κυβέρνησης για την τραγική απώλεια του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, την ώρα του καθήκοντος, εξέφρασε με δήλωση του και ο πρωθυπουργός.

Θλίψη και οδύνη για τον χαμό του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας εκφράζουν με ανακοινώσεις τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ απευθύνουν και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους δυο πιλότους, οι οποίοι τραυματίστηκαν. Από τη ΝΔ ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας του κόμματος Θεόφιλος Λεονταρίδης, σημειώνει ότι «γεννώνται εύλογα ερωτήματα για τις συνθήκες του μείζονος αυτού αεροπορικού ατυχήματος, αφού συνέβη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής και όχι επιχειρησιακής δραστηριότητας» και «εντείνεται ο προβληματισμός για τη συχνότητα των σοβαρών ατυχημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις το τελευταίο διάστημα». Η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να διερευνήσει σε βάθος τα αίτια του ατυχήματος και να δώσει άμεσα απαντήσεις.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος τονίζει ότι η «κυβέρνηση οφείλει να διερευνήσει και να δώσει εξηγήσεις στο λαό για τις αιτίες που οδήγησαν στη σύγκρουση των 2 μαχητικών αεροσκαφών, καθώς πληθαίνουν τα ατυχήματα». O πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης σε δήλωση του εκφράζει την ελπίδα ότι η πολιτεία θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στην οικογένεια του θανόντος. Ο ΣΥΝ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, θεωρεί «αναγκαίο η πολιτική ηγεσία να διερευνήσει σε βάθος τα αίτια της σύγκρουσης των δύο αεροσκαφών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου