Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

“Αδικαιολόγητη η αύξηση στην τιμή του ψωμίου”

Δεν δικαιολογείται καμία αύξηση στην τιμή του ψωμιού λέει η Κατερίνα Μπατζελή. Νέοι έλεγχοι για τις τιμές στα σιτηρά.


"Δε δικαιολογείται καμία αύξηση στην τιμή του ψωμιού από κανέναν" τόνισε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, μετά από σύσκεψη με αλευροβιομήχανους και αρτοποιούς.
 
Επισήμανε ότι η κρίση της Ρωσίας δεν επηρεάζει και δεν θα πρέπει να επηρεάζει τις τιμές, συμπληρώνοντας πως στόχος του υπουργείου είναι η τιμή του ψωμιού να επανέλθει στην προ του 2008 εποχή.
 
Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ακόμη, ότι αρχίζει άμεσα η καταγραφή των αποθεμάτων σιτηρών και συνεχίζονται οι έλεγχοι για πάταξη της κερδοσκοπίας. Παράλληλα, εξήγγειλε:
 
- την ίδρυση οργανισμού σιτηρών
 
- την ίδρυση διεπαγγελματικής οργάνωσης σιτηρών
 
- την υποχρεωτικότητα (με συμβόλαιο πώλησης των σιτηρών)
 
- τη στήριξη των παραγωγών μαλακού σίτου με αγροτο-περιβαλλοντικά μέτρα.
 
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιάννης Τσιφόρος, δήλωσε πως μόνον το 16% των σιτηρών της χώρας μας προέρχεται από τη Ρωσία, την Ουκρανία και το Καζακστάν, οπότε δε δικαιολογείται καμία αύξηση στις τιμές.
 
Στο μεταξύ, αγορανομικούς και κοστολογικούς ελέγχους και σε αρτοποιεία ξεκινάει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού.
 
''Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο και κανένας λόγος για αύξηση της τιμής του ψωμιού, ακόμα και εάν οι τιμές του μαλακού σιταριού διεθνώς έχουν αυξητικές τάσεις'', σημειώνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη σύσκεψη για τις τιμές των σιτηρών.
 
Το υπουργείο ανάπτυξης σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς διενεργεί ήδη σειρά από αγορανομικούς και κοστολογικούς ελέγχους στις μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες και στις αλευροβιομηχανίες (στην Ελλάδα το 60% του μαλακού σιταριού εισάγεται, ενώ το 40% προέρχεται από την ελληνική παραγωγή).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου