Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2010

Ο πρώτος νεκρός από τον ιό που αντέχει στα αντιβιοτικά

Βέλγος που είχε επισκεφτεί το Πακιστάν μολύνθηκε από βακτήριο ανθεκτικό σε σχεδόν όλα τα αντιβιοτικά και άφησε την τελευταία του πνοή τον περασμένο Ιούνιο.

Η περίπτωση εντοπίστηκε στο Βέλγιο τον Ιούνιο διευκρίνισε ο Ντενίς Πιεράρ, μικροβιολόγος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου AZ VUB των Βρυξελλών. Πρόκειται για διαβητικό ασθενή που ζούσε στις Βρυξέλλες. Σε ταξίδι του στο Πακιστάν είχε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα και αναγκάστηκε να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο της χώρας με σύθλιψη κνήμης. Στη συνέχεια επέστρεψε στο Βέλγιο, όμως βρισκόταν σε κατάσταση σύψης.

Παρά τη χορήγηση ισχυρών αντιβιοτικών ο ασθενής πέθανε.

Ένα δεύτερο περιστατικό εντοπίστηκε φέτος στο Βέλγιο, σύμφωνα με τον Γιούρι Γκλουπτσίνσκι μικροβιολόγο του πανεπιστημίου της Λουβέν.

Το εντεροβακτήριο αυτό, παράγωγο ενός ενζύμου τύπου NDM-1 (New Delhi metallo-beta-lactamase), εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2009 από τον Τίμοθι Ουόλς του πανεπιστημίου του Κάρντιφ σε ένα Σουηδό ασθενή, ο οποίος είχε νοσηλευθεί σε νοσοκομείο της Ινδίας. 

Όμως, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται αυτή την εβδομάδα στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet Infectious Diseases, οι ερευνητές το εντόπισαν από τότε σε 37 ασθενείς στη Βρετανία, κάποιοι από τους οποίους είχαν ταξιδέψει στην Ινδία ή το Πακιστάν για να υποβληθούν σε επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής.

Στο άρθρο στο περιοδικό The Lancet αναφέρεται ότι το βακτήριο έχει εντοπιστεί στις ΗΠΑ, την Ολλανδία, την Αυστραλία και τον Καναδά σε ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί στην Ινδία και εκφράζονται φόβοι για παγκόσμια εξάπλωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου