Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Οι πολίτες δημιουργούν φορολογική συνείδηση

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη δημιουργία ενός video, που θα έχει ως θέμα του την ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης, απηύθυνε το υπουργείο Οικονομικών προς κάθε πολίτη ή επαγγελματία. Οι καλύτερες συμμετοχές θα λάβουν και χρηματικό έπαθλο.



Το υπουργείο Οικονομικών καλεί κάθε πολίτη ή ομάδες πολιτών, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, επαγγελματίες και εταιρίες του χώρου της επικοινωνίας και της διαφήμισης να υποβάλλουν ιδέες στο πλαίσιο της ανοικτής πρόσκλησης με θέμα: «Οι πολίτες δημιουργούν φορολογική συνείδηση», στην προσπάθεια του για την πάταξη της φοροδιαφυγής.


Η πρόσκληση αφορά στη δημιουργία και υποβολή πρωτότυπης ιδέας με τη μορφή πολυμεσικού υλικού (video) διάρκειας έως 60 δευτερολέπτων.

Το video θα πρέπει να παρουσιάζει ένα θέμα, μία ιστορία ή ένα μήνυμα που μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ενδεικτικά, το κάθε video θα μπορεί να παρουσιάζει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, να επιχειρεί να πείσει τους πολίτες για την ανάγκη αντιμετώπισής του, να κινητοποιεί την κοινωνία για τη δημιουργία φορολογικής συνείδησης, να επιβραβεύει την ορθή φορολογική συμπεριφορά και να οδηγεί σε αλλαγή νοοτροπίας απέναντι στις φορολογικές υποχρεώσεις.

Ενδεικτικές θεματικές ενότητες είναι: η ειλικρινής και ακριβής δήλωση των εισοδημάτων, η έγκαιρη πληρωμή φόρων, η έκδοση και συλλογή αποδείξεων, η αποθάρρυνση αντιλήψεων που οδηγούν σε επιβράβευση της φοροδιαφυγής, η φοροδιαφυγή σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, η φοροδιαφυγή σε πολίτες με υψηλά εισοδήματα και μεγάλη περιουσία, τα φορολογικά έσοδα ως μέσο χρηματοδότησης κάθε αγαθού και υπηρεσίας που παρέχεται από το κράτος. Το μήνυμα μπορεί να απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ή σε ομάδες στόχους που θα επιλέξουν οι ίδιοι οι δημιουργοί.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει με ένα ή και περισσότερα του ενός video, μέχρι το όριο των πέντε. Οι συμμετοχές θα υποβάλλονται μέσω διαδικτύου σε ειδικά διαμορφωμένο ιστότοπο σύμφωνα με τη διαδικασία και τις σχετικές οδηγίες που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών, στη διαδικτυακή διεύθυνση http://www.minfin.gr/video-contest. Οι συμμετοχές θα αναρτώνται άμεσα στον ιστότοπο και θα είναι ανοικτή η προβολή τους στους επισκέπτες του εφόσον πληρούν τους όρους συμμετοχής στην πρόσκληση.

Το Υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιοποιεί στο διαδίκτυο όλες τις συμμετοχές και τα video θα τεθούν σε ψηφοφορία από τους χρήστες του διαδικτύου. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των πολιτών θα ληφθούν υπόψη κατά την αξιολόγηση των συμμετοχών από ειδική επιτροπή αξιολόγησης, η οποία θα αποτελείται από στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών και από έγκυρους ειδικούς και αναγνωρισμένους επαγγελματίες του χώρου της επικοινωνίας και της διαφήμισης.

Οι δέκα (10) καλύτερες συμμετοχές θα βραβευθούν και θα λάβουν χρηματική επιχορήγηση. Η χρηματική επιχορήγηση θα ανέλθει σε 5.000 ευρώ για την πρώτη, σε 3.000 ευρώ για τη δεύτερη και σε 2.000 ευρώ για την τρίτη και για κάθε μία από τις υπόλοιπες επτά σε 1.000 ευρώ.

Όλα τα video με δήλωση του δημιουργού – στη σελίδα υποβολής των συμμετοχών – θα διατίθενται με άδεια Creative Commons με αναφορά 3.0 Greek [http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/]. Κατά τη διάρκεια της περιόδου υποβολής των συμμετοχών, για τα video που θα έχουν υποβληθεί θα υπάρχει η δυνατότητα από το υπουργείο Οικονομικών προβολής τους στο διαδίκτυο και σε άλλα μέσα.

Οι συμμετοχές που θα έχουν υποβληθεί κατά την έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και κατά τη διάρκεια αυτής θα μπορούν να προβληθούν στο χώρο παρουσίας του Υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο ειδικών δημόσιων προβολών.

Οι συμμετοχές θα μπορούν να υποβάλλονται μέσω διαδικτύου από την Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010 έως την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010.

Η κρίση των συμμετοχών από τους χρήστες του διαδικτύου θα ξεκινήσει μετά τη λήξη του διαστήματος υποβολής και θα διαρκέσει επτά (7) ημέρες, και η αξιολόγηση από την Επιτροπή Αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας των χρηστών του διαδικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου