Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Σχέδιο νόμου για επιβολή φόρου στις τράπεζες στην Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση υιοθέτησε ένα σχέδιο νόμου για επιβολή φόρου στις τράπεζες.


Η γερμανική κυβέρνηση υιοθέτησε σήμερα ένα αμφισβητούμενο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών, χάρη στο οποίο αναμένεται ότι θα αποφευχθεί στο μέλλον το φαινόμενο να είναι το κράτος ο μόνος που βάζει το χέρι στην τσέπη για να διασώζει τραπεζικά ιδρύματα, έγινε σήμερα γνωστό από κυβερνητική πηγή.
 
Οι γερμανικές τράπεζες θα πρέπει στο μέλλον να καταβάλλουν στο κράτος ένα μέρος των κερδών τους, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που πρόκειται να επικυρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου από το κοινοβούλιο.
 
Τα ποσά που θα συγκεντρωθούν μ' αυτό τον τρόπο θα χρησιμεύσουν για να δημιουργηθεί ένα ταμείο από το οποίο θα αντλούνται χρήματα σε περίπτωση απειλής χρεοκοπίας μιας τράπεζας που κρίνεται στρατηγικής σημασίας. Το ποσό του φόρου θα είναι ανάλογο με το μέγεθος του ιδρύματος και του βαθμού επικινδυνότητας των δραστηριοτήτων του.
 
Η Γερμανία, η οποία πραγματοποίησε πολύ δαπανηρές δημόσιες διασώσεις, όπως αυτή του εξειδικευμένου στα ακίνητα ιδρύματος Hypo Real Estate, έναντι άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι η πρώτη χώρα που έριξε την ιδέα για ένα τέτοιο φόρο.
 
Το Βερολίνο ελπίζει να πείσει και άλλα κράτη να κάνουν το ίδιο ώστε να διαφυλάξει την ανταγωνιστικότητα των τραπεζών του, όμως ως τώρα μόνον η Γαλλία έχει δείξει ενθουσιασμό για το σχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου