Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010

Τέλος στην ανομία

Ακόμα ένα κολέγιο θα σφραγισθεί, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. "Δεν ξέρω τι συμβαίνει στην Αλαμπάμα, αλλά εδώ θα σταματήσει η ανομία" δήλωσε χαρακτηριστικά
Οριστικό λουκέτο μπήκε σε ένα ακόμη κολέγιο, βάσει απόφασης του υπουργείου Παιδείας, καθώς δεν προσαρμόσθηκε στις επιταγές του νόμου, παρά τις προειδοποιήσεις του από τον περασμένο Μάρτιο.
Έτσι το Hellenic American University διαγράφτηκε από το χωροταξικό χάρτη της μεταλυκειακής εκπαίδευσης της χώρας.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε ότι "δεν ξέρω τι συμβαίνει στην Αλαμπάμα, αλλά εδώ θα σταματήσει η ανομία. Υπάρχουν κανόνες και τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης είχαν ικανό διάστημα να προσαρμοσθούν στο νόμο".
Με αφορμή την εισαγωγή στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων του νομοσχεδίου της δια βίου μάθησης, το οποίο περιέχει διατάξεις για τις μετεγγραφές, η υπουργός ανέφερε ότι γι’ αυτό το θέμα δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές και τόνισε μόνο ότι όταν πρόκειται για αδέλφια που φοιτούν στην ανώτατη εκπαίδευση, μπορούν να μετεγγράφονται αλλά σε ιδρύματα της περιφέρειας.
Όσο για τα ΤΕΙ που διαμαρτύρονται επειδή αναμένουν κύμα μετεγγραφών κατέστησε σαφές ότι θα υποστηριχθούν τα συγκεκριμένα Ιδρύματα με επιπλέον κονδύλια.
Για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο η υπουργός τόνισε ότι η σημασία και ο ρόλος του στη δια βίου μάθηση είναι σημαντικά και βρίσκεται στις προτεραιότητες της, αφού αποτελεί την "ατμομηχανή" των αλλαγών.
Σημείωσε ότι μπαίνει τάξη, αφού αξιοποιούνται αποδοτικά τα δισεκατομμύρια ευρώ που διατίθενται στη μη τυπική εκπαίδευση.
Σύμφωνα με όσα είπε η υπουργός:
*Διευρύνεται ο ρόλος του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Δομών Δια Βίου Μάθησης (ΕΚΕΠΙΣ), το οποίο αναλαμβάνει πλέον την πιστοποίηση δομών, επαγγελματικών περιγραμμάτων, προγραμμάτων, εκπαιδευτών καθώς και την αδειοδότηση γενικότερα των φορέων μη τυπικής εκπαίδευσης. Ειδική αναφορά γίνεται για την διαδικασία των περίπου 5.000 Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών.
*Ιδρύεται Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων (ΕΟΠΠ) ο οποίος αποτελεί τον εθνικό φορέα πιστοποίησης γνώσεων, ικανοτήτων, δεξιοτήτων που αποκτά ένα άτομο μέσω της μη τυπικής εκπαίδευσης και της άτυπης μάθησης. Με τη λειτουργία του, που θα εξυπηρετείται από 75 άτομα προσωπικό καταργείται ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) . Αναμορφώνεται το καθεστώς οργάνωσης, διαχείρισης και λειτουργίας των ΙΕΚ που υπάγονται πλέον στην Γενική Γραμματεία Δια βίου μάθησης.
*Θα διαμορφωθεί Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων με την άμεση εποπτεία του υπουργείου Παιδείας. Με Προεδρικό Διάταγμα θα ορισθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις διαμόρφωσης, αξιολόγησης, πιστοποίησης κλπ.
*Να σημειωθεί ότι θα αναβαθμιστούν τα ΙΕΚ τα οποία θα δίδουν και υποτροφίες σε σπουδαστές τους.
*Καθιερώνεται Ηλεκτρονικό Μητρώο Δια Βίου Μάθησης που θα εγγράφονται οι ενδιαφερόμενοι με αίτησης τους, ενώ θεσπίζονται κίνητρα για την ανάπτυξη της δια βίου μάθησης, με σημαντικότερο τη νέα δυνατότητα, που παρέχει ο νόμος, αναγνώρισης, άθροισης και μεταφοράς πιστωτικών μονάδων μεταξύ συστημάτων τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης.
*Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου καθιερώνεται και το αποδεικτικό γλωσσομάθειας για αλλοδαπούς, ενώ στις διατάξεις αυτές, περιλαμβάνεται η οργάνωση και λειτουργία ζωνών εκπαιδευτικής προτεραιότητας που αφορά σε περιοχές με χαμηλούς μορφωτικούς δείκτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου