Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Υπ. Οικονομικών: Δεν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα

Απορρίπτει το υπουργείο Οικονομικών σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο περί λήψης πρόσθετων μέτρων, τονίζοντας

ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι εντός στόχων, ενώ παράλληλα διαψεύδει τα περί φερομένης απαίτησης της τρόικας για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

«Αντίθετα με ό,τι λέγεται, ο προϋπολογισμός κινείται εντός των στόχων που έχουν τεθεί. Είμαστε με ασφάλεια 1 δισ. ευρώ πιό κάτω από τον στόχο που έχει τεθεί», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Διευκρινίζεται, οτι το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού περιορίστηκε κατά 39,7%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης 39,5% που είχε καθοριστεί στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο, η υστέρηση των εσόδων κατά 1,3 δισ. ευρώ που αναφέρεται σε δημοσιεύματα, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς στο σκέλος των εσόδων παρατηρείται μια υστέρηση της τάξης των 770 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί. 

Όπως υποστηρίζει, η υστέρηση αυτή οφείλεται μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι τον Ιούνιο του 2010 εκκαθαρίστηκαν 700.000 λιγότερες δηλώσεις φόρου εισοδήματος σε σχέση με τον Ιούνιο του 2009.

Επιπρόσθετα, το υπουργείο επισημαίνει πως η αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α. για τον Ιούλιο του 2010 δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί στην πορεία των εσόδων, ενώ επίκειται και η είσπραξη του Ε.Τ.ΑΚ. για το έτος 2009. 

Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκονται πρωτοβουλίες και μέτρα αναφορικά με την ενίσχυση των εσόδων, όπως το σχέδιο δράσης για την είσπραξη των ληξιπροθέσμων οφειλών, που έχει αρχίσει να αποδίδει, και τα 2,5 δισ. ευρώ από πρόστιμα που επέβαλε το Σ.Δ.Ο.Ε..

Στο σκέλος των δαπανών, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν κατά 12,6% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης 5,8%, ενώ οι καταβολές τόκων για τον Ιούλιο εμφανίζονται μεν αυξημένες, αλλά αφορούν περίπου το 25% των τόκων του έτους. Ταυτόχρονα, τον Ιούλιο έχει επιταχυνθεί και η απορρόφηση εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η οποία σε μεγάλο βαθμό αναπλήρωσε την υστέρηση των εσόδων του τακτικού Προϋπολογισμού.

Καταλήγοντας, το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι οι ενδείξεις από το μέτωπο εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι σε κάθε περίπτωση θετικές, ωστόσο όμως, όπως επισημαίνεται, αυτό δεν αποτελεί αιτία εφησυχασμού. «Η πιστή εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος και ταυτόχρονα η ολοκλήρωση των απαραίτητων διαθρωτικών παρεμβάσεων και πολιτικών θα θέσουν τα απαραίτητα εχέγγυα για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση», καταλήγει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου