Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2010

Αποσύρθηκαν 29,5 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες

Οι Έλληνες βγάζουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες. Μόνο 29,5 δισεκατομμύρια ευρώ "έφυγαν"  από τις αρχές του χρόνου. Που τα μεταφέρουν και γιατί;


Πάνω από 29,5 δισ. ευρώ φαίνεται ότι «τράβηξαν» από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις τον τελευταίο χρόνο.
 
Όπως προκύπτει από στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος, από 275 δισ. ευρώ που ήταν οι συνολικές καταθέσεις των τραπεζών ήδη το ποσό αυτό έχει μειωθεί στα 245 δισ. ευρω . Μάλιστα εκτιμάται ότι μόνο τον Ιούλιο η μείωση των καταθέσεων ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ.
 
Η μείωση των καταθέσεων δεν οφείλεται μόνο στον πανικό που δημιουργήθηκε στις αρχές του έτους σχετικά με την φημολογία περί πτώχευσης της Ελλάδος. Τότε περί τα 10 δισ ευρω είχαν αποσυρθεί από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και είχαν κατατεθεί σε τράπεζες του εξωτερικού μεταξύ αυτών της Κύπρου , της Μ.Βρετανίας, της Ελβετίας κ.λπ.
 
Η μεγάλη πτώση των καταθέσεων οφείλεται ακόμα στο γεγονός ότι με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των φορολογουμένων (περικοπές των αποδοχών δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, αύξηση της φορολογίας, έκτακτες εισφορές) οι Ελληνες πλέον δαπανούν από τα έτοιμα προκειμένου να συντηρήσουν το επίπεδο ζωής που είχαν πριν ή εναλλακτικά για να αποπληρώσουν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια και κάρτες.
 
Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ακόμα ότι σε πολλές περιπτώσεις πολίτες οι οποίοι έμειναν άνεργοι δαπανούν από τα έτοιμα έως ότου βρουν μια άλλη δουλειά. Τα ίδια στελέχη εξηγούν ακόμα και κάποιοι επιχειρηματίες εξαιτίας της μείωσης του τζίρου τους αναγκάζονται να χρηματοδοτήσουν με ίδια κεφάλαια την επιχείρηση τους.
 
Επίσης ένα μέρος των αποταμιεύσεων, το οποίο δεν μπορεί να υπολογιστεί, εκτιμάται ότι κατευθύνθηκε στο Χρηματιστήριο μετά και την ανοδική τάση που πυροδότησε η φημολογία για νέες κινήσεις και συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο. Σημειώνεται ότι η άνοδος του Γενικού Δείκτη τον Ιούλιο άγγιξε το 16%, για να ανακοπεί τον Αύγουστο, μήνα κατά τον οποίο ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει μέχρι στιγμής κατά 9,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου