Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Στεγαστικό με χαμηλό επιτόκιο, αλλά...

Τα επιτόκια των στεγαστικών έχουν πλέον πολύ χαμηλά επιτόκια, όμως μονάχα οι τρεις στους δέκα που κάνουν αίτηση παίρνει τελικά το δάνειο.
Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευτεί μόλις 10.000 δάνεια από τις τράπεζες που πλέον βάζουν πολύ σκληρούς όρους.
Πλέον οι τράπεζες χρηματοδοτούν ως το 75% της αξίας του ακινήτου και όχι το 100% όπως συνέβαινε μερικούς μήνες πριν.
Παράλληλα η δόση που “βάζει” ο πολίτης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 40% των μηνιαίων αποδοχών του και έτσι είναι πολλοί εκείνοι που τελικά αποθαρρύνονται...
Επιπρόσθετα οι τράπεζες δεν δίνουν δάνειο σε όσους μέχρι την αποπληρωμή του ξεπερνούν το 65ο έτος της ηλικίας τους, ενώ ζητούν την ύπαρξη επιπλέον περιουσιακών στοιχείων, αλλά και τριτεγγυητές.
Όσοι πάντως πληρούν τις νέες αυστηρές προϋποθέσεις είναι ... τυχεροί, αφού το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκεται στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1%, ενώ το διατραπεζικό επιτόκιο euribor τριμήνου, με βάση το οποίο υπολογίζεται η πλειονότητα των στεγαστικών κυμαινόμενου επιτοκίου, διαμορφώνεται κοντά στο 0,75%.
Έτσι το κυμαινόμενο επιτόκιο ξεκινάει από 3,25% και φτάνει το πολύ μέχρι 4,25%. Ωστόσο οι παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι σ' αυτή την εποχή ίσως είναι καλύτερο οι πολίτες να προτιμούν το σταθερό επιτόκιο, θυμίζοντας ότι οι καλές εποχές δεν διαρκούν πολύ.
Κάποιοι θυμίζουν με νόημα ότι ήδη μια φορά το euriobor έχει φτάσει στο 5,59% εκτινάσσοντας και τα επιτόκια των στεγαστικών που μαζί με τα κέρδη των τραπεζών έφταναν ακόμη και το 8,5% τινάζοντας στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου