Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Αλβανία: Δολοφόνησαν ομογενή γιατί μιλούσε ελληνικά

Αντιδράσεις τόσο στην Αθήνα όσο και στους κόλπους της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, προκάλεσε ο βίαιος

θάνατος ομογενούς στη Χειμάρα, σε επεισόδιο με ομάδα Αλβανών.

Όλα άρχισαν το μεσημέρι της Πέμπτης όταν νεαροί από την Αυλώνα φέρεται να ζήτησαν το λόγο από ομογενείς επειδή αυτοί μιλούσαν ελληνικά. Οι Αλβανοί επέστρεψαν το ίδιο βράδυ στη Χειμάρα και μετά από διαπληκτισμό, ένα από τα αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν, έπεσε πάνω στη μηχανή του Αριστοτέλη Γκούμα με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο.

Τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης και η αστυνομία έκαναν λόγο για ατύχημα, ωστόσο φίλοι του Αριστοτέλη υποστηρίζουν πως επρόκειτο για εκούσια ενέργεια. Η αστυνομία της Αυλώνας συνέλαβε έξι άτομα και συνεχίζει τις ανακρίσεις χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Αβραμόπουλος, με την ιδιότητα του Υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την αλβανική κυβέρνηση για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση δικαιοσύνης.

 «Εάν εμείς σκοτώναμε τον κάθε έναν που μιλά Αλβανικά στην Ελλάδα θα είχαμε μετατρέψει τον τόπο σ’ ένα απέραντο νεκροταφείο… Με μια διαφορά: σε κείνα τα χώματα μιλάνε ελληνικά συνεχώς επί 3.000 χρόνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης.

«Όταν ο ΛΑ.Ο.Σ. επεφυλάσσετο στη Βουλή για τη σύσφιγξη των σχέσεων Αλβανίας και Ε.Ε. είχαμε κατά νου την παντελή έλλειψη προστασίας των ομογενών μας στη Βόρειο Ήπειρο», παρατήρησε καταλήγοντας ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ..

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με οδύνη συμμετέχω στο βαθύ πόνο που προκάλεσε η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρρα, δεόμενος όπως ο Θεός αναπαύσει εν ειρήνη την ψυχή του.

Τέτοιες αδικαιολόγητες βίαιες πράξεις, απόλυτα καταδικαστέες από κάθε εχέφρονα, απειλούν να δυναμιτίσουν το κλίμα αρμονικής συνυπάρξεως, για το οποίο όλοι οι σώφρονες πολίτες της Αλβανίας έχουν αγωνισθεί.. Και ακόμη απειλούν να πυροδοτήσουν νέες συγκρούσεις και μίση στην ευρύτερη περιοχή.

Στην κρίσιμη λοιπόν αυτή στιγμή, απαιτείται από κάθε υπεύθυνο νηφαλιότητα, αποφυγή αυτοδικιών, αναζήτηση της αλήθειας και επιβολή της δικαιοσύνης. Και ακόμη επιβάλλεται να ενταθούν οι ειλικρινείς προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ο σεβασμός της ελευθερίας κάθε πολίτη και όλων γενικώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου