Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Το κραχ στην Αγγλική τουριστική βιομηχανία χτυπά και την Ελλάδα

13 Αγγλικές εταιρείες έχουν "χτυπήσει κανόνι" από την αρχή του χρόνου, αναμένονται τουλάχιστον ακόμα 4 λουκέτα. Πάνω από 50.000 Βρετανοί τουρίστες που είχαν προπληρώσει διακοπές στην Ελλάδα έμειναν με την "κράτηση στο χέρι"

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά πτώχευση βρετανικής εταιρείας που ασχολείται με τον τουρισμό μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο. Είναι η εταιρεία χαμηλού κόστους Kiss Flights. Η εταιρεία αυτή διακινούσε κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες κυρίως προς την Ελλάδα, την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Ήδη μόνο στην Κέρκυρα βρίσκονται εγκλωβισμένοι 2000 Βρετανοί οι οποίοι είναι άγνωστο πότε θα καταφέρουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Σύμφωνα με τον τουριστικό πράκτορα Βασίλη Καλούδη η ζημιά που θα υποστεί ο τουρισμός του νησιού ξεπερνά τους 10.000 τουρίστες οι οποίοι είχαν κλείσει μέσω της εταιρίας Kiss να πετάξουν προς την Κέρκυρα.  

Μεγάλη είναι η ζημιά για τους ξενοδόχους που είχαν δεσμέυσει τα δωμάτια τους για τους συνολικά 50 χιλιάδες Βρετανούς που θα έρχονταν με την συγκεκριμένη εταιρεία. Όπως εκτιμάται οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα καταφέρουν να ταξιδέψουν μιας και πλησιάζουμε στο τέλος της τουριστικής περιόδου.

Μέχρι σήμερα τουλάχιστον 13 Αγγλικές εταιρίες όπως η Kiss έχουν βάρεσει  "κανόνι " από την αρχή του έτους. Ενώ μετά τις 15 Σεπτέβρίου αναμένονται ακόμα τέσσερις εταιρίες να βάλουν λουκέτο υποστηρίζουν γνώστες της αγοράς. "Τη νύφη"σε αυτές τις περιπτώσεις πληρώνουν μικροί και μεσαίοι τουριστικοί πράκτορες που κλείνουν ξενοδοχεία και αεροπορικά εισιτήρια για λογαριασμό τέτοιων εταιριών και στο τέλος χάνουν τα χρήματα τους. Το Newsit είναι σε θέση να γνωρίζει δύο τουλάχιστον περιπτώσεις πρακτόρων που έχασαν συνολικά περισσότερα από 500.000 ευρώ εξαιτίας των εταιριών που φαλίρησαν.

Οι εταιρίες Kiss και Coldtrail που "έσκασαν" μέσα στο καλοκαίρι ανήκουν στην ίδια αλυσίδα εταιριών που προσφέρουν φθηνά πακέτα διακοπών. Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση βρίσκονται ξενοδόχοι που έκλεισαν τα δωμάτια τους σε τουρίστες της ¨τελευταίας στιγμής¨ που έκλειναν συνήθως με αυτές τις εταιρίες. Εκπρόσωπος της εταιρίας flight option στην οποία ανήκε η Kiss ανακοίνωσε πως θα γίνουν προσπάθειες να επιστρέψουν όλοι οι τουρίστες στην Βρετανία ενώ θα γίνουν προσπάθειες να αποζημιωθούν οι περισσότεροι από εκείνους που είχαν κλείσει τις διακοπές τους μέσω της Kiss.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου