Τρίτη, 24 Αυγούστου 2010

ΕΔΕ για το σύστημα πυρανίχνευσης στο φοινικόδασος της Πρέβελης

Ένορκη Διοικητική Εξέταση, μετά τα δημοσιεύματα για σύστημα παρακολούθησης - πυρανίχνευσης, το οποίο, αν και το ποσό εγκατάστασής του εγκρίθηκε, αυτό ουδέποτε λειτούργησε στο φοικινόδασος της Πρέβελης, παρήγγειλε ο περιφερειάρχης Κρήτης.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης, Α. Καρούντζος, έστειλε επιστολή, με την οποία ζητεί την παρέμβαση των Επιθεωρητών Ελέγχου Περιβάλλοντος, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι δράσεις υπηρεσιών, που έχουν σχέση με τη καμένη περιοχή του φοινικόδασους. Ο ίδιος δήλωσε πως δεν επιθυμεί να υπάρξει «ούτε κουκίδα αμφισβήτησης, σχετικά με τις διαδικασίες έγκρισης του ποσού από το πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας"». 
«Κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα», δηλώνουν στελέχη της Περιφέρειας για το θέμα, που προέκυψε σχετικά με την έγκριση κονδυλίου 1.195.000 ευρώ για την παρακολούθηση ορεινών όγκων και σημαντικών σημείων, ώστε αυτά να μην απειλούνται από ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο εγκρίθηκε το 2007, από το πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», αφορούσε στην εγκατάσταση 28 πυλώνων, ενός συστήματος αναμεταδοτών και εικονοληψίας σε ορεινούς όγκους, στον Ψηλορείτη και θα κατέληγε στη Μονή Πρέβελη. Όλοι αυτοί οι σταθμοί θα παρείχαν πληροφορίες στο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης στο Ηράκλειο, τόσο για θέματα μετεωρολογίας, όσο και εικόνα για τον κίνδυνο φωτιάς.

Σύμφωνα με πηγές από την Περιφέρεια, είχε γίνει πρόταση στην πυροσβεστική να τοποθετηθεί ένα μόνιτορ, ώστε να υπάρχει και στη συγκεκριμένη υπηρεσία η δυνατότητα ελέγχου. Με το αιτιολογικό εκ μέρους της Πυροσβεστικής ότι εποπτεία και έλεγχος είναι σε 24ωρη βάση, το μόνιτορ δεν τοποθετήθηκε.

Από την πλευρά του, όμως, ο αρχιπύραρχος περιφερειακός Διοικητής Κρήτης της Πυροσβεστικής, Νικόλαος Τζίφας, δήλωσε πως, ποτέ, από το 2007 δεν ενημερώθηκε η πυροσβεστική για το συγκεκριμένο σύστημα. Μόνο στις 29.7.2010 με έγγραφο έγινε ενημέρωση για την προοπτική τοποθέτησης μόνιτορ παρακολούθησης στην Πυροσβεστική. Τότε, ο κ. Τζίφας επικοινώνησε με το αρχηγείο στην Αθήνα, από το οποίο έλαβε αρνητική απάντηση για την τοποθέτηση, μιας και ήδη βρίσκονται, ως υπηρεσία, σε διαδικασία προμήθειας ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης - πυρανίχνευσης. Άλλωστε, όπως επισήμανε ο ίδιος, «εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, ούτε επιτροπές γίνονται, ούτε τέτοιες αποφάσεις μπορούν να ληφθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου