Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

«Χαμένοι» στην ανεργία οι νέοι

Στο υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ ο δείκτης ανεργίας των νέων, θα αυξηθεί περισσότερο μέσα στο 2010.

 

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την ανεργία στους νέους σε όλο τον κόσμο. Το 2009, 81 εκατομμύρια νέοι, ηλικίας 15 έως 24 ετών δεν είχαν δουλειά, με την ανεργία να φτάνει στα ιστορικά επίπεδα. Σύμφωνα με όμως με τις προβλέψεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ΒΙΤ), το μέλλον δεν επιφυλάσσει κάτι καλύτερο. 

«Ο δείκτης ανεργίας των νέων σε όλον τον κόσμο έχει φθάσει στο υψηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί ποτέ και μέλλει να ανέβει ακόμη περισσότερο μέσα στο 2010», τονίζει το ΒΙΤ στην έκθεσή του για την ανεργία των νέων.

Ο δείκτης έχει ξεπεράσει το 11,9% το 2007 και το 13% τον περασμένο χρόνο. Για το 2010 προβλέπεται να αυξηθεί ελαφρώς στο 13,1% και να ξαναπέσει στο 12,7% το ερχόμενο έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οργανισμού.

«Οι νέοι αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης», τονίζει ο γενικός διοικητής του ΒΙΤ Χουάν Σομάβια, προσθέτοντας πως «αποποιούμενοι αυτό το δυναμικό συνιστά μία οικονομική σπατάλη που μπορεί να υπονομεύσει την σταθερότητα της ίδιας της κοινωνίας».

Η ανεργία των νέων, που έχει αυξηθεί κατά 7,8 εκατ. άτομα από το 2007, ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει μία «χαμένη γενεά» νέων που έχουν βγει στην αγορά εργασίας και έχασαν κάθε ελπίδα να βρουν μία εργασία που θα τους εξασφαλίζει τα προς το ζην, προβλέπει το ΒΙΤ.

Στις αναδυόμενες χώρες, που συνολικά διαθέτουν το 90% του νεανικού πληθυσμού στον κόσμο, οι νέοι πλήττονται ιδιαίτερα από την κατάσταση αυτή, η οποία συχνά μεταφράζεται σε μείωση των ωραρίων απασχόλησης και του μισθού για όσους έχουν ακόμη εργασία.

Το 2008, περίπου 152 εκατ. νέοι, ή το 28% του ενεργού πληθυσμού στην ηλικιακή αυτή κατηγορία, δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα όρια της φτώχειας παρά το γεγονός ότι εργάζονται και κερδίζουν λιγότερα από 1,25 δολάρια την ημέρα, υπογραμμίζει η οργάνωση.

Περί το 45% αυτής της αύξησης της ανεργίας πλήττει τον πληθυσμό των βιομηχανικών χωρών, ιδιαίτερα στην Κεντρική, την Ανατολική και Νότια Ευρώπη (Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία, Ισπανία).

Στις ΗΠΑ, η ανεργία των νέων αυξήθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες το 18%.

Για να καταπολεμηθεί αυτή η κατάσταση, το ΒΙΤ καλεί τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν τα προγράμματα στήριξης της εργασίας των νέων, παρά τις περικοπές που ανακοινώθηκαν τους τελευταίους μήνες στους προϋπολογισμούς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου