Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Μέλισσες με... ραδιοπομπούς

Τους τοποθέτησαν Βρετανοί επιστήμονες σε 16.000 μέλισσες για να τις παρακολουθούν!

Ο λόγος που θέλησαν να καταγράψουν καρέ - καρέ τη ζωή των μελισσών, είναι για να βρουν  τις αιτίες που τις οδηγούν στον αφανισμό, αφού το 30% από τις μέλισσες που ζουν στις ΗΠΑ και τον Καναδά χάνονται κάθε χρόνο ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό αγγίζει το 10%

Οι επιστήμονες κατάφεραν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση ύψουν 12 εκατομμυρίων ευρώ για τη έρευνά τους, καθώς μέχρι σήμερα τα σενάρια είναι πολλά για την εξαφάνιση των μελισσών αλλά... τίποτα συγκεκριμένο και σίγουρο. Κάποιοι μιλούν για ασθένειες, βακτήρια, παράσιτα, ακόμα και γενετική μετάλλαξη του εντόμου.

Ανάμεσα σε αυτά που θα μελετήσουν τώρα οι Βρετανοί, είναι και το παράσιτο "Varroa destructor" του αποκαλούμενου και ως "Βαμπίρ των μελισσών" το οποίο ρημάζει ολόκληρα σμήνη.

Στη χώρα μας, σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων από τους αγρότες, που σκοτώνουν πολλές μέλισσες κάθε χρόνο, μόλις έρχονται σε επαφή με τα ραντισμένα λουλούδια. Τώρα, με τους μικροπομπούς που τοποθέτησαν οι επιστήμονες στις μέλισσες, θα μπορούν να δουν ποια φυτά επισκέφθηκε η μέλισσα πριν πεθάνει και άρα να βρουν αν τα φυτοφάρμακα παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξαφάνιση του εντόμου. 

Τα πρώτα αποτελέσματα του επιστημονικού προγράμματος θα δημοσιοποιηθούν σε τρία χρόνια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου