Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Νέο πακέτο 25 δισ. στις τράπεζες - Φορολογική καταιγίδα από το Φθινόπωρο

"Δεν υπάρχει νέο μνημόνιο" είπε ο υπ. Οικονομικών μετά την τελευταία επίσκεψη της τρόικας. Τον Σεπτέμβριο στην δημοσιότητα οι 10 πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ - Τον ίδιο μήνα ο νόμος για τον ΟΣΕ. Φορολογικό τσουνάμι από το Φθινόπωρο

«Δεν υπάρχει νέο μνημόνιο, δεν υπάρχουν νέα μέτρα», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος  Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε με την τρόικα.

Προανήγγειλε ωστόσο, σαρωτικές αλλαγές με νόμο στο φορολογικό σύστημα το προσεχές Φθινόπωρο. 

Είπε επίσης οτι θα δοθεί νέο πακέτο εγγυήσεων, ύψους 25 δισ. ευρώ, προς τις ελληνικές τράπεζες.
Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την παροχή επιπρόσθετων εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες, υπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν από τα stress tests πολύ καλά και ακόμη και η μια τράπεζα, η οποία ήταν κάτω από το όριο, δηλ. η ATEbank, υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν ασφαλής. Συνολικά οι εγγυήσεις θα ανέλθουν στα 55 δισ. ευρώ.

Ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι δεν τίθεται ζήτημα μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα και πως ο 13ος και ο 14ος μισθός είναι διασφαλισμένοι.

Είπε επίσης οτι το Σεπτέμβριο θα δημοσιοποιήσει στοιχεία για τις δέκα πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ, ενώ τον ίδιο μήνα, όπως είπε, κατατίθεται το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του Ο.Σ.Ε.

Ο υπουργός τόνισε ότι η αξιολόγηση της τρόικας ήταν θετική, καθώς και ότι η δεύτερη δόση του δανείου είναι εξασφαλισμένη και θα εκταμιευτεί μεταξύ 13 - 15 Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι στο β’ εξάμηνο του έτους τα έσοδα θα εξελιχτούν με μικρές αρνητικές αποκλίσεις από τους στόχους. Ωστόσο πρόσθεσε ότι «θα συγκρατήσουμε τις δαπάνες περισσότερο από αυτό που προβλέπουν οι στόχοι».

Ακόμα κι αν ο χρόνος θα κλείσει με έλλειμμα 18,7 δισ., η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το 2010 με έλλειμμα κατά 1 δισ. λιγότερο, δηλαδή στα 17,7 δισ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, διέψευσε δημοσιεύματα που θέλουν την απόκλιση των εσόδων από τους στόχους να φτάνει στο 1 δισ., τονίζοντας πως υπάρχει απόκλιση κατά 350 εκατ. ευρώ.

Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη συνέχειας της περιστολής των δαπανών, η οποία, όπως ανέφερε, σημειώνεται και στην έκθεση της τρόικας.

Υποστήριξε επίσης ότι το πρώτο εξάμηνο η μείωση των δαπανών δεν οφείλεται στις περικοπές δαπανών και συντάξεων, αλλά κυρίως στη μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Για τα κλειστά επαγγέματα είπε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος του έτους το πλήρες σχέδιο γι' αυτά αλλά και για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται περιλαμβάνονται η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι αποκρατικοποιήσεις.

Για το τραπεζικό σύστημα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ στους στόχους είναι η ολοκλήρωση της μελέτης για τις στρατηγικές επιλογές στον τραπεζικό τομέα, το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ATEbank και η επέκταση του πυλώνα των εγγυήσεων κατά 25 δισ. ευρώ.

Η ελληνική οικονομία θα περάσει από το επόμενο τεστ στο τέλος Οκτωβρίου, οπότε η τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα, ενώ άτυπη επίσκεψη των ελεγκτών θα υπάρξει και τον Σεπτέμβριο.

«Αναθεώρηση του ΑΕΠ δεν πρόκειται να υπάρξει το 2010, τους στόχους θα τους πιάσουμε με βάση το σημερινό ΑΕΠ», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών. Πρόσθεσε ακόμη ότι «η όποια αναθεώρηση θα γίνει του χρόνου» και ότι είναι μια διαδικασία στην οποία η κυβέρνηση δεν θα μετέχει. «Είναι θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat», κατέληξε. 

Η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών άρχισε με 2 ώρες καθυστέρηση μετά από τηλεφώνημα για βόμβα στο κτήριο της οδού Νίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου