Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Αλλάζουν τα πάντα στο Δημόσιο

Στο Δημόσιο οι πρώτες περικοπές μισθών
- Αβέβαιο το εφάπαξ γιά χιλιάδες υπαλλήλους 
- Δεν θα πληρωθούν όσοι δεν απογραφούν

Ολόκληρες γενιές Ελλήνων μεγάλωσαν με το "όνειρο" να "τρυπώσουν" στο Δημόσιο, να βρουν μιά θεσούλα που θα τους εξασφαλίζει σίγουρα λεφτά χωρίς πολύ κόπο και μιά σίγουρη σύνταξη "βρέξει-χιονίσει".

Αυτό το Δημόσιο, απλώς δεν υπάρχει πιά !

Από αυτό τον τομέα ξεκίνησαν οι περικοπές μισθών και επιδομάτων, που σε ορισμένες περιπτώσεις -σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ- φτάνουν ακόμη και το 40% των αποδοχών.

Επιπλέον χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν τά επόμενα χρόνια να χάσουν το εφάπαξ.

Τώρα μαθαίνουν ότι όσοι δεν απογραφούν, θα μείνουν απλήρωτοι.

Συγκεκριμένα μέσα στον Ιούλιο πρόκειται να ξεκινήσει η απογραφή των εργαζομένων στο δημόσιο προκειμένου να δημιουργηθεί το Εθνικό Μητρώο Δημοσίων Υπαλλήλων.Αφού ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική απογραφή των εργαζομένων στο δημόσιο, θα ξεκινήσει η καταβολή των μισθών από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση και Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου η απογραφή θα ξεκινήσει από το προσωπικό του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού και θα ακολουθήσει η σύσταση Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (Ε.Α.Π.).

Η δημιουργία Ενιαίας Αρχής Πληρωμής θα δίνει τη δυνατότητα άμεσης παρακολούθησης αναλυτικών και συγκεντρωτικών στοιχείων μισθοδοσίας, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών καταβολής αμοιβών του Δημοσίου.

Η απόφαση Ραγκούση-Παπακωνσταντίνου καθορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία της απογραφής. Θα διενεργηθεί το διάστημα 12-23 Ιουλίου, ενώ οι υπόχρεοι της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του υπουργείου Οικονομικών απογράφονται κατά το χρονικό διάστημα 1-9 Ιουλίου 2010.

Όλοι θα πρέπει να συμπληρώσουν μία ηλεκτρονική σελίδα απογραφής, που περιέχει τα προσωπικά στοιχεία, στοιχεία υπηρεσιακής κατάστασης και τίτλους σπουδών του υπαλλήλου. Τα δεδομένα συγκεντρώνονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και η διασταύρωση των στοιχείων θα γίνει και με τους ασφαλιστικούς φορείς, για λόγους αξιοπιστίας της ταυτοποίησης.

Κατά την διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων, αποδίδεται μοναδικός Ενιαίος Κωδικός Μισθοδοσίας Δημοσίου (Ε.Κ.Μ.ΔΗ.) σε κάθε δημόσιο υπάλληλο, του οποίου τα στοιχεία έχουν διασταυρωθεί. Σε κάθε πρόσωπο που προσλαμβάνεται ή διορίζεται από οποιονδήποτε φορέα Δημοσίου χορηγείται στο εξής Ε.Κ.Μ.ΔΗ..

Παράλληλα προβλέπεται η σύσταση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής/Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αποστολή της Ε.Α.Π. είναι η πληρωμή, μέσω τραπεζικού λογαριασμού, των πάσης φύσεως αποδοχών, προσθέτων αμοιβών, , αποζημιώσεων του προσωπικού του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. και των φυσικών προσώπων, που απασχολούνται με σύμβαση μίσθωσης έργου.

Μετά τις ημερομηνίες έναρξης καταβολής αποδοχών και λοιπών αμοιβών από την Ε.Α.Π., απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η καταβολή με διαφορετικό τρόπο των πάσης φύσεως αποδοχών και λοιπών αμοιβών του προσωπικού.

Όλοι οι φορείς, των οποίων η μισθοδοσία βαρύνει τον κρατικό Προϋπολογισμό, είναι υποχρεωμένοι να εντάξουν τις πάσης φύσεως αμοιβές που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ε.Α.Π. μέχρι την 31η Αυγούστου 2010 (για Ο.Τ.Α. και Ν.Π.Δ.Δ. μεχρι 31 Δεκεμβρίου 2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου