Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Η Ουγγαρία γκρεμίζει και σήμερα αγορές και ευρώ

Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup
- Βυθίστηκε η Ασία - Στο κόκκινο η Ευρώπη
- Πτώση πάνω από 3% στο ΧΑ - Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1998 ο γ.δ.!


Στα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2006 βρέθηκε σήμερα το ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου, υποχωρώντας στις πρωινές συναλλαγές έως τα 1,1877 δολάρια. Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2001 υποχώρησε το ευρώ έναντι του ιαπωνικού γιεν, διαμορφούμενο στα 108,38 γεν, δίνοντας δραματικό χαρακτήρα στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Από αυτήν την συνεδρίαση θα εξαρτηθούν πολλά για την πορεία του ενιαίου νομίσματος αφού μόνο οι δηλώσεις στήριξης από ευρωπαίους αξιωματούχους δεν είναι αρκετές για να συγκρατήσουν την διολίσθησή του.
Κόκκινοι όλοι οι δείκτες 
Μαύρη Δευτέρα φαίνεται να είναι η σημερινή για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Συνθήκες μίνι κραχ και στο χρηματιστήριο της Αθήνας που αυτή την ώρα (12.48) σημειώνει πτώση πάνω από 3% στις 1.438 μονάδες. Πρόκειται για χαμηλό δωδεκαετίας αφού ο γ.δ. ήταν σε αυτά τα επίπεδα το 1998.
Πτώση και στην Ασία
 Με πτώση 3,84% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο.
 Μετά μια αρνητική συνεδρίαση ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 380,39 μονάδες (-3,84%) και διαμορφώθηκε στις 9.520,80 μονάδες, φθάνοντας στο κατώτερο επίπεδό του των τελευταίων τουλάχιστον έξι μηνών, εξαιτίας των απογοητευτικών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, της αναζωπύρωσης των φόβων για την οικονομία στις χώρες της Ευρώπης και της υποχώρησης του ευρώ.
Ο δείκτης Topix σημείωσε απώλειες 30,95 μονάδων (-3,48%) και διαμορφώθηκε στις 859,21 μονάδες.
Γιατί πέφτει το ευρώ

Η υποχώρηση του ευρώ αποδίδεται στις εντεινόμενες ανησυχίες ότι η κρίση του χρέους στην Ευρώπη επεκτείνεται, εξέλιξη που αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Το κλίμα επιβαρύνουν και οι φήμες που θέλουν την Ουγγαρία να κηρύσσει στάση πληρωμής χρέους, απόφαση που θα είχε επίπτωση στις γερμανικές και αυστριακές τράπεζες, οι οποίες διακρατούν ουγγρικό χρέος.

Η διολίσθηση του ευρώ συνδέεται και με την απόφαση των ευρωπαϊκών Αρχών να καταστήσουν πιο αυστηρή την δημοσιονομική πολιτική στην ΕΕ, γεγονός που αναμένεται να έχει επίπτωση στην οικονομική ανάπτυξη.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ μόνον η συντονισμένη δράση για τη μείωση του χρέους θα μπορούσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, ενώ τα αυστηρά μέτρα λιτότητας είναι απαραίτητα και θα στηρίξουν την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα.

Παράλληλα, ανησυχίες στην αγορά συναλλάγματος προκαλούν και οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις για τον έλεγχο των κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Μετά την απόφαση της Γερμανίας για απαγόρευση των ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων και το G20 δεσμεύθηκε να επιταχύνει την υιοθέτηση μέτρων για βελτίωση της διαφάνειας και της ρύθμισης των hedge funds, των οίκων αξιολόγησης, των αμοιβών τραπεζιτών και των παραγώγων που διαπραγματεύονται εκτός χρηματιστηρίου.

Ωστόσο, τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και οι κυβερνήσεις των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης φαίνεται να συμφωνούν στο ότι η υφιστάμενη ισοτιμία ευρώ/δολαρίου αντανακλά τα οικονομικά δεδομένα της εποχής και βοηθά στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, κυρίως μέσω των εξαγωγών και των πιο ελαστικών όρων για επενδύσεις. Προβληματίζονται, δε, για τις έντονες αυξομειώσεις, κάτι που δεν συνηθίζεται στην αγορά συναλλάγματος. Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα το ευρώ υποχώρησε κατά 2,5% έναντι του δολαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου