Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2010

Θα βρέξει πάλι αστέρια - Που θα είναι ορατή η βροχή των Περσείδων

Αστροβραδιές θα διοργανώσουν και φέτος όπως κάθε χρόνο σε Καβάλα και Σέρρες ειδικοί και μη που λατρεύουν το φαινόμενο με τα πεφταστέρια.

Αυτό το Σαββατοκύριακο σε ορεινά υπαίθρια παρατηρητήρια στους Νομούς Σερρών και Καβάλας θα σπεύσουν χιλιάδες για να θαυμάσουν το εντυπωσιακό ουράνιο θέαμα της «Βροχής των Περσείδων».

Η πρώτη εκδήλωση θα γίνει σε υψόμετρο 1.050 μέτρων από την «Αστροπύλη» Σερρών, στο ορεινό σύμπλεγμα της Βροντούς. Παράλληλα, οι κάτοικοι της Μουσθένης Καβάλας, στους πρόποδες του Παγγαίου, θα παρακολουθούν εκλαϊκευμένες προβολές και εισηγήσεις για το ηλιακό μας σύστημα θα θαυμάζουν τη «Βροχή των Περσείδων».

Τι είναι οι Περσείδες
Τα «πεφταστέρια»  είναι υπολείμματα - σωματίδια σκόνης που άφησε πίσω του πριν από 18 χρόνια ο κομήτης Σουίφτ-Τατλ (Swift-Tutle) και βρίσκονται σε τροχιά στο ηλιακό μας σύστημα επηρεαζόμενα από το μαγνητικό σύστημα των πλανητών. 

Μία φορά τον χρόνο, κατά το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου, η τροχιά τους διασταυρώνεται με αυτή της Γης, η οποία τα έλκει. Εισερχόμενα στην ατμόσφαιρα της Γης, τα σωματίδια αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ. και σχηματίζουν μια φωτεινή σφαίρα που κινείται με ταχύτητα 200.000 χλμ./ώρα, αφήνοντας πίσω τους μια «ουρά». 

Αυτό ονομάζεται διάττοντας αστέρας, μετέωρο ή πεφταστέρι, και φαίνεται από τη Γη με γυμνό μάτι, σε περιοχές με καθαρό ουρανό και μακριά από τα φώτα των πόλεων. Οι συγκεκριμένοι διάττοντες ονομάστηκαν Περσείδες γιατί δείχνουν να έρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Περσέα.

Οι πρώτοι φετινοί Περσείδες άρχισαν να πέφτουν με αργούς ρυθμούς από τις 26 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 15-16 Αυγούστου, με το φαινόμενο να κορυφώνεται στο διήμερο 12-13 του μηνός.
Τότε η «βροχή» αναμένεται με ρυθμό 60-70 Περσείδων την ώρα, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο ρυθμός μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να εξελιχθεί σε «καταιγίδα Περσείδων», φτάνοντας ακόμα και τα χίλια «πεφταστέρια» την ώρα.

Ο κομήτης Σουίφτ Τατλ, που ανακαλύφθηκε το 1862, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο εδώ και εκατομμύρια χρόνια και περνά από τη γήινη «γειτονιά» περίπου κάθε 120-130 χρόνια.

Τελευταία φορά πέρασε το 1992 και η επόμενη επίσκεψή του αναμένεται το 2.126.

Αναδημοσίευση από ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου