Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Αντέχει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Με αισιοδοξία βλέπουν το μέλλον του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, διοικητικά στελέχη τραπεζών που


δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, ιδιαίτερα μετά και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής. 

    Όπως επισημαίνουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας, τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών ήταν κατά πολύ ευνοϊκότερα από αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές. 

Ωστόσο, όπως τονίζουν, το σπουδαιότερο ήταν ότι, το πλήθος των πληροφοριών που ανακοινώθηκε για την οικονομική κατάσταση όλων των τραπεζών αποτρέπει τώρα σε μεγάλο βαθμό την δυνατότητα διάδοσης ανώνυμων "δραματικών" πληροφοριών για τα ιδρύματα που λειτουργούν στον κρίσιμο αυτόν τομέα για την ελληνική, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία. 

  Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά και για τις ελληνικές τράπεζες, παρά το ότι οι υποθέσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δοκιμάστηκε η αντοχή τους ήταν εξαιρετικά δυσμενείς. Ειδικότερα, εκτιμήθηκε ότι, ακόμη και στο ακραία δυσμενές σενάριο για την ύφεση και την αύξηση της ανεργίας στην ελληνική οικονομία και για την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, το ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων πρώτης κατηγορίας (Tier 1) των ελληνικών τραπεζών ως προς το σταθμισμένο ως προς τους κινδύνους ενεργητικό τους, θα εξακολουθήσει να διαμορφώνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αναφέρουν.

   Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας Alain Strub, θυγατρικής του μεγαλύτερου γαλλικού τραπεζικού ομίλου της Gredit Agricole, σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής", εκφράζει γενικότερα την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας ότι τους τελευταίους μήνες, έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια συνολικά από την ελληνική κοινωνία και οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί είναι σπουδαίες. 

  Ο επικεφαλής της Εμπορικής Τράπεζας εκφράζει τη βεβαιότητα του ότι η Εμπορική Τράπεζα θα επιστρέψει στην κερδοφορία το 2012 ενώ κληθείς να απαντήσει σε σενάρια αποχώρησης της τράπεζας από την ελληνική αγορά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αναφέρει κατηγορηματικά ότι τίποτε από αυτά δεν ισχύει. "Όσοι αμφιβάλλουν ας κοιτάξουν το μέγεθος των επενδύσεων που έχουμε πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια. Κύριος στόχος της Εμπορικής και εμένα προσωπικά είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του business plan και η επιστροφή της τράπεζας σε κερδοφορία".

    Αναφορικά με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην ελληνική αγορά αναφέρει ότι το ζήτημα δεν απασχολεί της Εμπορική. "Δεν νιώθουμε αυτήν την ανάγκη και δεν έχουμε κανένα τέτοιο σχέδιο. Αυτό που επιθυμούμε πραγματικά είναι να συνεχίσουμε να είμαστε ένας τραπεζικός οργανισμός που βάζει τον πελάτη στο επίκεντρο της λειτουργίας του και να παρέχουμε ποιοτικά αναβαθμισμένα προϊόντα που ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις ανάγκες του".

    Από την πλευρά ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Θεόδωρος Πανταλάκης σε συνέντευξή του στην Realnews αναφέρεται στην πρότασή του για τη δημιουργία ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα στον τραπεζικό χώρο μέσω της τετραπλής συγχώνευσης ΑΤΕ, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και Τράπεζας Αττικής. "Ο πρωθυπουργός έχει ταχθεί υπέρ της ανάγκης ύπαρξης δημοσίου τραπεζικού πυλώνα. Το μόνο που μένει είναι να προσδιορίσουν ποιος θα είναι ο δημόσιος τραπεζικός πυλώνας και ο ρόλος του στην ανάπτυξη της χώρας", αναφέρει.

    Εξάλλου, την αισιοδοξία του για την πορεία του τραπεζικού συστήματος εκφράζει και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

"Με τα stress tests έγινε ένα μεγάλο βήμα καθώς επιβεβαιώθηκε η συνολική ευστάθεια του πιστωτικού συστήματος τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στενότερα στο ελληνικό πλαίσιο. Αυτό εδραιώνει τόσο την εμπιστοσύνη των επενδυτών όσο και των καταθετών. Ισχυρές τράπεζες με στιβαρή κεφαλαιακή βάση αποτελούν το απαραίτητο υπόβαθρο για να χρηματοδοτηθούν νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες, να περάσει η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να βρεθούμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. 

    Αναφερόμενος γενικότερα στις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα επισημαίνει ότι "ένα συμπέρασμα που προκύπτει από την πρόσφατη κρίση είναι ότι στον χώρο των τραπεζών χρειάζονται πρωτοβουλίες για μεγαλύτερα και ισχυρότερα τραπεζικά σχήματα. Εκτιμώ λοιπόν ότι σχετικές εξελίξεις μπορούν να οδηγήσουν σε μια νέα αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος. Η διατυπωμένη θέση της κυβέρνησης είναι ότι ο δημόσιος πυλώνας θα έχει θέση σε αυτό το νέο τραπεζικό τοπίο, όπως και αν αυτό σχηματοποιηθεί".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου