Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Η τελική συνάντηση με την Τρόϊκα για το μνημόνιο Νο2

Πάνω από δυο ώρες διαρκεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους ελεγκτές της τρόϊκας. Είναι η τρίτη

συνάντηση στην σειρά και οι πιέσεις που ασκούνται για ακόμα περισσότερες αλλαγές είναι αφόρητες.

Τα στελέχη της τρόϊκας έχουν ήδη χτυπήσει «καμπανάκι» για την υστέρηση των εσόδων έναντι του στόχου 1,4 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο.

Η αυλαία των διαβουλεύσεων πέφτει σήμερα στο γραφείο του υπουργού όπου και θα συμφωνηθεί το τελικό σχέδιο της έκθεσης προόδου (report), το επονομαζόμενο «συμπληρωματικό μνημόνιο». 

Αύριο, εκτός απροόπτου, τα στελέχη της τρόικας θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στην οποία θα δημοσιοποιήσουν τα «πορίσματα» του ελέγχου προόδου, θα σκιαγραφήσουν τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για το φθινόπωρο βάσει του συμπληρωματικού μνημονίου.

Την Παρασκευή αναχωρούν και οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών για ολιγοήμερες διακοπές.

Ολα δείχνουν ότι η βασική ανησυχία των ελεγκτών αναφορικά με την προσπάθεια της κυβέρνησης να τηρήσει τα συμφωνημένα στο μνημόνιο είναι η πορεία των εσόδων που υπολείπονται σταθερά του στόχου παρά τις αυξήσεις των εμμέσων φόρων. 

Συγκεκριμένα, θέτουν επίμονα ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας και την επάρκεια του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, όχι μόνο για την είσπραξη του ΦΠΑ αλλά και για την είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της φορολογίας κεφαλαίου.

Αμετακίνητοι ζητούν απολύσεις
Ακαμπτοι και σκληροί στις προτάσεις και στον τρόπο που τις διατυπώνουν παραμένουν οι ελεγκτές και ζητούν, μεταξύ άλλων, απολύσεις συμβασιούχων σε υπό συγχώνευση οργανισμούς του Δημοσίου. Παράλληλα, εξακολουθούν να πιέζουν για απολύσεις αντί για μετατάξεις στον ΟΣΕ. Η κυβέρνηση απαντά ότι το προσωπικό του Οργανισμού θα μειωθεί κατά 2.000 άτομα λόγω μετατάξεων και συνταξιοδότησης υπαλλήλων, και απαντά «όχι» στο αίτημα για απολύσεις. Ενα από τα επιχειρήματα είναι ότι τυχόν απολύσεις στο Δημόσιο θα επιβαρύνουν έτι περαιτέρω το εκρηκτικό θέμα της ανεργίας, η οποία σύμφωνα με το ΔΝΤ θα αγγίξει το 15% το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου