Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010

Βρώμικο παιχνίδι της Moody's σε βάρος της Ελλάδος

 Την ώρα που οι ελεγκτές της τρόικας έκριναν θετικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο ξένος οίκος μας υποβάθμιζε 4 θέσεις. 
- "Έχουν  ποντάρει στην ελληνική χρεωκοπία και την πτώση του ευρώ και τώρα που νιώθουν ότι... χάνουν κάνουν ότι μπορούν για να μας σπρώξουν στο γκρεμό", λένε κύκλοι της αγοράς.
- Η υποβάθμιση της Ελλάδας έριξε και το Χρηματιστήριο στη Wall Street

Με μία κίνηση που ξεπερνά κάθε λογική ο οίκος Moody's υποβάθμισε την ελληνική οικονομία κατά 4 θέσεις και την κατέταξε σε θέση που παραπέμπει ευθέως σε σύντομη χρεωκοπία.

Ο οίκος αξιολογήσεων Moody΄s ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την Ελλάδα από τη θέση "Α3", στη θέση "Ba1", τοποθετώντας τη χώρα στην κατηγορία εκείνων που θεωρητικά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να αποπληρώσουν το δημόσιο χρέος.

Όλα τα παραπάνω έγιναν τη στιγμή που βρίσκονταν στη χώρα μας εκπρόσωποι Ε.Ε. και του ΔΝΤ και οι οποίοι αναγνώριζαν βελτίωση της ελληνικής οικονομιας. Κύκλοι της αγοράς απέδιδαν αυτή την κίνηση της Moody's σε δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι προσπαθεί να προασπίσει τα συμφέροντα εκείνων που έχουν ποντάρφει στην ελληνική χρεωκοπία. Μετά τα τελευταία στοιχεία φαίνεται ότι αυτό το ενδεχόμενο απομακρύνεται. Έτσι ο ξένος οίκος κάνει ότι μπορεί για να το... διατηρήσει ζωντανό ώστε να μην χάσουν τα λεφτά τους εκείνοι που τους εμπιστεύτηκαν και θεώρησαν δεδομένη την ελληνική καταστροφή.

Με την υποβάθμιση προσπαθεί να καλύψει τις θετικές αξιολογήσεις των ελεγκτών για την Ελλάδα και να προκαλέσει νέο κύμα διεθνούς ανασφάλειας άρα και απομόνωσης της χώρας μας από τις αγορές.

Ο δεύτερος λόγος είναι η άνοδος του ευρώ εδώ και μερικά 24ωρα. Όπως εκτιμούν τραπεζικοί κύκλοι η Moody's είναι από εκείνους που θεωρούσε ότι το ευρώ θα κατρακυλήσει πολύ χαμηλά και έκανε τις ανάλογες τοποθετήσεις της. Όμως το ευρώ άντεξε και άρχισε να ανακάμπτει. Μοναδικός τρόπος να βγει αληθινή η πρόβλεψη της είναι η χρεωκοπία ενός κράτους-μέλους της ευρωζώνης. Και αυτό επιδιώκει.

Το θέμα κρίνεται μείζονος σημασίας και ξεπερνά την Ελλάδα. Αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Είναι προφανές με τον πιο προκλητικό τρόπο ότι κάποιοι ξένοι οίκοι δεν αξιολογούν τις εθνικές οικονομίες με βάση τα πραγματικά δεδομένα, αλλά με βάση το δικό τους συμφέρον.

Μόνο η καταγγελία με στοιχεία... και ονόματα από την ηγεσία της Ε.Ε. μπορεί να ξεσκεπάσει το βρώμικο αυτό παιχνίδι. Πολλοί ηγέτες της Ευρώπης, όπως ο έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έχουν καταγγείλει τα παιχνίδια της σπέκουλας. Υπάρχουν ακόμα και δικαστικές έρευνες σε εξέλιξη.

Είναι λοιπόν ευκαιρία να φανεί η πραγματικότητα. Να κληθεί πχ η Moody's να εξηγήσει με βάση ποιά στοιχεία υποβάθμισε την ελληνική οικονομία τη στιγμή που η Ε.Ε. και το ΔΝΤ, δηλαδή οι πολύ πιο αξιόπιστοι από αυτήν φορείς, δηλώνουν δημοσίως τα αντίθετα.

Επιρροή και στο αμερικανικό χρηματιστήριο

Με μικρές διακυμάνσεις έκλεισαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο αμερικανικό Χρηματιστήριο, καθώς η συνεδρίαση και ο όγκος των συναλλαγών επηρεάσθηκε σε μέγιστο βαθμό από την υποβάθμιση της δανειοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος.

Ο γενικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 20,18 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,20% και έκλεισε στις 10.190,89 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, που σημείωσε μικρά κέρδη μόλις 0,36 μονάδων, κατέγραψε άνοδο 0,02 % για να κλείσει στις 2.243,96 μονάδες.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Η σημερινή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s κατά κανένα τρόπο δεν αντανακλά ούτε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες ούτε τις προοπτικές που διανοίγονται από τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν με μεγάλη σαφήνεια ότι το πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την Ε.Ε., την Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ. εκτελείται κανονικά, με το έλλειμμα να έχει μειωθεί 40% σε σχέση με το 2009. Αυτή η σημαντική βελτίωση έχει αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επιπλέον, η ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο είναι μικρότερη από αυτή που προβλέπεται για ολόκληρο το έτος από το Μνημόνιο. Οι εισπράξεις από Φ.Π.Α., που δημιουργήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο, αυξήθηκαν κατά 6% ενώ πέρυσι είχαν μειωθεί κατά 11%.

Όλες οι διαφορετικές διαρθρωτικές δράσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας υλοποιούνται κανονικά και πολλές είναι ήδη μπροστά από το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Η δε πορεία του χρέους, παρότι σήμερα ανοδική, αναμένεται να αποκλιμακωθεί από το 2013 και ίσως και νωρίτερα εφόσον φαίνεται να διαμορφώνονται σταδιακά πιο ευνοϊκές συνθήκες.

Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει απολύτως προσηλωμένη στο έργο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της βελτίωσης των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας. πηγη newsit

1 σχόλιο:

 1. ...traigo
  sangre
  de
  la
  tarde
  herida
  en
  la
  mano
  y
  una
  vela
  de
  mi
  corazón
  para
  invitarte
  y
  darte
  este
  alma
  que
  viene
  para
  compartir
  contigo
  tu
  bello
  blog
  con
  un
  ramillete
  de
  oro
  y
  claveles
  dentro...


  desde mis
  HORAS ROTAS
  Y AULA DE PAZ


  TE SIGO TU BLOG
  CON saludos de la luna al
  reflejarse en el mar de la
  poesía...


  AFECTUOSAMENTE


  ESPERO SEAN DE VUESTRO AGRADO EL POST POETIZADO DE BLADE RUUNER ,CHOCOLATE, EL NAZARENO- LOVE STORY,- Y- CABALLO, .

  José
  ramón...

  ΑπάντησηΔιαγραφή