Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010

Δραματικές αλλαγές στα εργασιακά

 Tο πρωτο προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Απασχόλησης και όλες τις ανατροπές
- Προβλέπει μείωση των αποζημιώσεων από απόλυση κατά 50% μέσω της μείωσης του χρόνου προειδοποίησης
- Στο 5% πλέον το όριο των απολύσεων από 2% που ισχύει
- Στα 630 ευρώ μικτά ο βασικός μισθός ενός νέου κάτω των 25 ετώνΣύμφωνα  με την πρόταση του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου είναι οι αποζημιώσεις να μειωθούν κατά 50% μέσω της μείωσης του χρόνου προειδοποίησης. Μέχρι τώρα εάν ένας εργοδότης προειδοποιήσει τον εργαζόμενό του σε διάστημα 24 μηνών, τότε υποχρεώνεται να του καταβάλλει τη μισή αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης. Σύμφωνα με την πρόταση του Ανδρέα Λοβέρδου ο χρόνος αυτός μειώνεται στους 4 μήνες.

Αν δηλαδή ένας εργοδότης προειδοποιήσει 4 μήνες νωρίτερα τον εργαζόμενο που θέλει να απολύσει τότε θα του χορηγεί τη μισή από την αποζημίωση που του ορίζει ο νόμος. Εάν η απόλυση γίνεται χωρίς προειδοποίηση τότε ο εργαζόμενος θα παίρνει όλη την αποζημίωσαη όπως προβλέπεται σήμερα. Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα το όριο των απολύσεων υπερδιπλασιάζεται και από το 2% που ισχύει σήμερα θα φτάσει στο 5%.

Συγκεκριμένα, για τις απολύσεις το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει: 
- για επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους μπορούν να απολύουν μέχρι έξι εργαζόμενους το μήνα

- για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους το ποσοστό των απολύσεων διαμορφώνεται στο 5% και μέχρι 30 εργαζόμενους το μήνα

Στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος καθιερώνονται όροι απασχόλησης και αμοιβής για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ηλικίας κάτω των 25 ετών, που είναι στο ποσό των 630 ευρώ, ενώ δίνεται η δυνατότητα για εργαζόμενους μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι απολύονται να έχουν το δικαίωμα της αυτασφάλισης και μάλιστα, για ασφαλισμένους ηλικίας 57 έως 60 ετών το 50% του κόστους της αυτασφάλισης θα καλύπτεται από τον εργοδότη, ενώ το ποσοστό θα φθάνει στο 80% του κόστους για ασφαλισμένους ηλικίας 60 έως 64 ετών.

Σημειώνεται, ότι για τους νέους ηλικίας έως 21 ετών δίνεται η δυνατότητα να προσλαμβάνονται όταν εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας με το 80% του κατώτατου μισθού ή ημερομισ8ίου, ενώ για τους νέους από 21 έως 25 ετών το ποσοστό προσδιορίζεται στο 85%, όπως αυτό διαμορφώνεται σε κάθε περίπτωση από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Επίσης στο Προεδρικό Διάταγμα ορίζεται ότι για προσφυγή σε διαιτησία θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση και από τις δύο πλευρές.

Το υπουργείο Απασχόλησης είχε καλέσει σε διαβούλευση εργοδότες και εργαζόμενους. Στο διάλογο όμως έστειλαν προτάσεις μόνο οι εργοδοτικές οργανώσεις, ενώ η ΓΣΕΕ απείχε. Έτσι η πρόταση του Ανδρέα Λοβέρδου δεν περιλαμβάνει τις θέσεις της.

Παρόλα αυτά το υπουργείο Απασχόλησης σε μία προσπάθεια συναίνεσης δίνει επτά ημέρες μέχρι την επόμενη δηλαδή Τετάρτη στη ΓΣΕΕ να υποβάλλει τις αντιπροτάσεις της. Εάν δεν το κάνει τότε η πρόταση αυτή θα κυρωθεί ως έχει.

Πάντως, από την πλευρά της η ΓΣΕΕ χαρακτήρισε απαράδεκτο και αντισυνταγματικό το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Εργασίας το οποίο το απέρριψε κατηγορηματικά, ενώ όπως αναφέρει θα προσφύγει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς και στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου