Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Παράνομος ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου


 για την υπουργό Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αποτελεί η επιστολή-παρέμβαση του γενικού επίτροπου Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γιώργου Σχοινιωτάκη, σχετικά με την παραμονή του Ε. Καλοκαιρινού στην προεδρία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μετά την αμετάκλητη καταδίκη του από τον Άρειο Πάγο για νόθευση εγγράφων, ψευδή βεβαίωση προς το υπουργείο Υγείας και ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις.

Ο Γιώργος Σχοινιωτάκης με επιστολή του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, την οποία κοινοποιεί προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρη Καστανίδη, και την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθιστά σαφές ότι «η παραμονή του στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο μετά την άνω ημερομηνία, 24/02/2010 ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης, είναι παράνομη και κάθε πράξη ή απόφαση υπό την προεδρία του είναι παράνομη και ανίσχυρη βάσει του Υπαλληλικού Κώδικα». (Αρ. Πρωτοκόλλου 20599/31-3-2010 και 1693/31-32010 αντίστοιχα).

 

Σαν να μην έφθανε αυτό, η κ. Ξενογιαννακοπούλου τοποθέτησε τον κ. Καλοκαιρινό στην κεφαλή του Κεντρικού Συμβούλιου Υγείας για τα επόμενα τρία χρόνια.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε παύσει το ΔΣ του ΠΙΣ στις 28 Σεπτεμβρίου 2009, μετά από καταγγελίες για παράνομη εκλογή του, όμως η κ. Ξενογιαννακοπούλου τον επανέφερε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την παρέμβαση του κ. Σχοινιωτάκη, η Εισαγγελία έχει ήδη διατάξει έρευνα.


Το χρονικό της ντροπής 

Όπως έχει αποκαλύψει η zougla.gr, o κ. Καλοκαιρινός καταδικάστηκε αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο για ψευδή βεβαίωση προς το υπουργείο Υγείας και ηθική αυτουργία σε νόθευση δημοσίων εγγράφων, σχετικά με την υπόθεση δύο γιατρών, οι οποίοι, όπως απεδείχθη, συνταγογραφούσαν περιττές εξετάσεις, για να εισπράττουν ποσά από τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία, μέσω της συζύγου του ενός, η οποία ήταν ιδιοκτήτρια ιατρικού εξεταστικού κέντρου.

Οι γιατροί, ενώ καταδικάστηκαν από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό του Ιατρικού Συλλόγου, αθωώθηκαν δευτεροβάθμια. Όμως, όταν απεδείχθη ότι ο πρόεδρος του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρών, που τους αθώωσε, ήταν παράτυπα πρόεδρος, καθώς ήταν συνταξιούχος, αμέσως ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Εμμ. Καλοκαιρινός, παραιτήθηκε, προκειμένου να καλύψει πολλές προηγούμενες αποφάσεις. Όπως αποκαλύφθηκε, κάποιοι παραποίησαν στοιχεία και δημόσια έγγραφα σχετικά με την ημερομηνία παραίτησης του προέδρου.

Την υπόθεση ανέλαβε να ξεκαθαρίσει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Δαφέρμος, ο οποίος, στο πόρισμα της ΕΔΕ στις 12 Μαΐου 2004, εντοπίζει πλαστογραφήσεις σε δημόσια έγγραφα και ζητά τον πειθαρχικό έλεγχο του προέδρου, Εμμ. Καλοκαιρινού.

Σημειώνεται ότι ο υπαλληλικός κώδικας προβλέπει ρητά ότι το υπηρεσιακό συμβούλιο θέτει σε διαθεσιμότητα όποιον φέρει την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου και παραπεμφθεί στο ακροατήριο. Εάν, δε, καταδικαστεί, το επόμενο στάδιο είναι η αποπομπή.

Η αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου δημοσιεύθηκε την 24/2/2010 και, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «To δικαστήριο κήρυξε ένοχους τους αναρεσείοντες για τις αποδιδόμενες σ΄ αυτούς πράξεις της ψευδούς βεβαίωσης κατ΄ εξακολούθηση (Εμμανουήλ Καλοκαιρινού) και της ηθικής αυτουργίας στις ως άνω πράξεις υπέβαλλε σε αυτόν συνολική ποινή 5 μηνών» (αποδεικτικό 1 απόφαση Αρείου Πάγου).

Όμως, η επαναφορά του Εμμ. Καλοκαιρινού στην προεδρία του ΠΙΣ από την κ. Ξενογιαννακοπούλου και η επιμονή της να τον διατηρεί στη θέση του, παρά την επιστολή γνωστοποίησης, εδώ και ενάμισι μήνα, περί της παράνομης δραστηριότητάς του, από το γενικό επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γιώργο Σχοινιωτάκη, πέραν των νομικών διαστάσεων, θέτει και μείζον ηθικό θέμα, σχετικά με δημόσιες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για πάταξη της διαφθοράς, διαφάνεια και νομιμότητα στο δημόσιο βίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου