Κυριακή, 6 Ιουνίου 2010

Αγωνία σε όλη την Ευρώπη - Η Ουγγαρία γκρέμισε το ευρώ

 Συνεδριάζει το Eurogroup - Γιούνκερ: Προσέχετε τί λέτε για την οικονομία-  Αντιδράσεις παντού για τα σκληρά μέτρα

Με πολύ μεγάλη ανησυχία περιμένουν όλοι τη Δευτέρα για τις αγορές, εξαιτίας των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η Ουγγαρία, παρά τιςκαθησυχαστικές δηλώσεις του Ολι Ρεν που απέρριψε τις φήμες περι πτώχευσης της χώρας. Με το ευρω να βρίσκεται κάτω απο το 1,20, για πρώτη φορά στα τελευταία 4 χρόνια, όλοι περιμένουν με αγωνία το άνοιγμα των αγορών.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα και στο Eurogroup που συνεδριάζει τη Δευτέρα και την Τρίτη σε μία προσπάθεια να δοθεί ένα συντονισμένο μήνυμα προς τις αγορές. Στο συμβούλιο των υπ. οικονομικών της Ευρωζώνης εκτός απο τις λεπτομέρειες του πακέτου των 750 δισ. ευρώ θα συζητηθούν και οι τρόποι με τους οποίους θα μπεί κοινοτικό καπέλο στους προϋπολογισμούς των κρατών- μελών.

Σε συνέντευξή του σε γαλλικό κανάλι ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλώντ Γιούνκερ κάλεσε τους ευρωπαίους πολιτικούς να προσέχουν πρίν μιλήσουν για την οικονομία. Τη δήλωση αυτή έκανε με αφορμή όσα είπε η νέα κυβέρνηση της Ουγγαρίας οτι η προηγούμενη παραποίησε τα στοιχεία κι οτι η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση απο αυτή που είχε ανακοινωθεί με αποτέλεσμανα βυθιστούν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Ο κ. Γιούνκερ είπε πως οι αγορές εξακολουθούν να είναι νευρικές και οποιοδήποτε αρνητικό μήνυμα, διογκώνεται κι έχει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις. Πρόσθεσε ωστόσο,οτι το ευρώ δεν έχει εξασθενήσει παρά τη μεγάλη πτώση του έναντι του δολαρίου.

Την ίδια ώρα 12 βρετανοί οικονομολόγοι εκτιμούν οτι η ζώνη του ευρώ σε πέντε χρόνια δεν θα υπάρχει με τη σημερινή της μορφή, εξαιτίας της κρίσης που υπάρχει στα περισσότερα μέλη της.

Μέσα σε αυτό το κλίμα σε όλη την Ευρώπη καταγράφονται πολύ έντονες διαμαρτυρίες πολιτών για τα μέτρα λιτότητας που παίρνουν οι περισσότερες κυβερνήσεις. Στην Ιταλία εντονότατες είναι οι διαμαρτυρίες δικαστικών και στη Γαλλία των δημοσίων υπαλλήλων. Μέσα σε όλα αυτά ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε οτι τα επόμενα χρόνια θα πρέπει οι βρετανοί να κάνουν αιματηρές θυσίες για να μειώσουν το έλλειμμα της χώρας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου