Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Στο σφυρί 246 τουριστικές επιχειρήσεις

Ο «μαυροπίνακας» του τουρισμού για το 2010 
δείχνει την εικόνα που καταγράφεται εν μέσω κρίσης στον τομέα της ελληνικής «βαριάς» βιομηχανίας. Ο αριθμός των τουριστικών επιχειρήσεων που πωλούνται ή ενοικιάζονται, για τα δεδομένα μιας χώρας 11 εκατ. κατοίκων, είναι τεράστιος και τα πράγματα φαίνεται να δυσκολεύουν με τις ακυρώσεις και τη δυσφήμηση που προέρχεται από άλλες χώρες που προσβλέπουν στους παραδοσιακούς τουρίστες της Ελλάδας.

Δεν χρειάζεται ιδιαιτέρως επισταμένη έρευνα, για να διαπιστώσει κανείς ότι ο ελληνικός τουρισμός «αιμορραγεί» από το λουκέτο που μπαίνει σε εκατοντάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού. Μια ματιά σε εφημερίδες αγγελιών είναι αρκετή, για να δει κανείς τον αριθμό ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων που πωλούνται.

Στην ηλεκτρονική έκδοση γνωστής εφημερίδας αγγελιών, οι καταχωρήσεις για πώληση ξενοδοχείων είναι 176, ενώ οι επιχειρήσεις ενοικίασης δωματίων υπερβαίνουν τις 25. Πολλές από αυτές τις αγγελίες επαναλαμβάνονται συνεχώς, λόγω της απουσίας ενδιαφερόμενων αγοραστών. Στο σύνολό τους, όπως φαίνεται αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί, οι επιχειρήσεις προς πώληση αγγίζουν τις 246, αριθμός που αναλογεί σε χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων, οι οποίοι «επενδύουν» στην εποχική απασχόληση.



Μεταξύ των συμπερασμάτων που εξάγονται από τις αγγελίες είναι ότι πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται, κυρίως, σε περιοχές όπου κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνεται η πλειονότητα των τουριστών, όπως οι Κυκλάδες, και οι τιμές πώλησής τους, για όσες το αναφέρουν, είναι πολύ χαμηλές. Ακόμα μεγαλύτερο είναι το πλήγμα των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε χειμερινούς προορισμούς και έχουν υποστεί ήδη το πλήγμα από τη μείωση της κίνησης της φετινής περιόδου.

Για την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις μιλάει στη zougla.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων, Λεωνίδας Καραθανάσης, ο οποίος κάνει λόγο για «εργασιακό μεσαίωνα», καθώς η κρίση της αγοράς πιέζει ασφυκτικά τους εργαζομένους που δουλεύουν υπό την απειλή της ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου