Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

800 εκατ. θα πληρώσουμε την ΔΕΗ για να μας δώσει ρεύμα!

Αυξήσεις έως και 30% στα τιμολόγια της ΔΕΗ μέσα στα επόμενα 3 χρόνια. Η ΔΕΗ ζητάει και 800 εκατομμύρια ευρώ από τους καταναλωτές για να παράγει...ενέργεια.




Κι άλλο χαράτσι έρχεται από την ΔΕΗ προς τους πολίτες που θα κληθούν να πληρώσουν το ρεύμα κατά 30% ακριβότερο τα επόμενα τρία χρόνια.
 
«Κατά 800 εκατομμύρια ευρώ θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές προκειμένου η ΔΕΗ να μπορεί να παράγει ενέργεια από το 2013», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός. Όπως διευκρίνισε, τα χρήματα αυτά είναι το αντίτιμο για να μπορεί η ΔΕΗ να παράγει ρεύμα από λιγνίτη και να πληρώνει τα δικαιώματα ρύπων.
 
Ο κ. Ζερβός είπε ακόμα ότι «δε θα υπήρχε αυτό το φέσι εάν είχαμε αναπτύξει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
 
Ο κ.Ζερβός εκτίμησε ότι η ΔΕΗ θα απολέσει την επόμενη τριετία μερίδιο περίπου 10% στην εγχώρια λιανική αγορά και περίπου 20% στην εγχώρια παραγωγή ενέργειας, ενώ όσον αφορά στα έσοδα μετά την αναμενόμενη αναδιάρθρωση των τιμολογίων της, είπε: «Ό,τι εισέπραττε πριν η Επιχείρηση, θα το εισπράττει και μετά, συνολικά».
 
Η αναδιάρθρωση θα οδηγήσει και πάλι, στην αύξηση των τιμολογίων στις χαμηλές καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες κατά 30% στην επόμενη τριετία, ανέφερε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, προσθέτοντας ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών αυτής της κατηγορίας θα ενταχθεί στο νέο κοινωνικό τιμολόγιο της εταιρίας, που προβλέπει χαμηλότερα τιμολόγια για τις οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.
 
Το κοινωνικό τιμολόγιο θα έχει ετήσιο κόστος 100-120 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ, το οποίο αναμένεται να καλυφθεί από το Δημόσιο, είπε ο κ. Ζερβός, καθώς αποτελεί παροχή Υπηρεσίας Κοινής Ωφέλειας.
 
Για τις μεσαίες καταναλώσεις από 800 έως 1.600 κιλοβατώρες, τα τιμολόγια αναμένεται να αυξηθούν κατά 5% συνολικά στην επόμενη τριετία, πρόσθεσε.
 
Ο κ. Ζερβός ξεκαθάρισε επίσης ότι η ΔΕΗ είναι αντίθετη με την πώληση μονάδων της στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς ενέργειας, ενώ προσέθεσε ότι μελετά την περίπτωση πώλησης ενέργειας σε ξένους παίκτες. «Η πώληση μονάδων θα ήταν πολύ κακή λύση, γιατί έτσι θα γίνει βίαια το άνοιγμα της αγοράς. Τέτοιου είδους κινήσεις έχουν αποτύχει στο εξωτερικό και έχουν εγκαταλειφθεί τελείως ως μέθοδος για το άνοιγμα της αγοράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου