Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Ευρωζώνη: 1,7% ο πληθωρισμός, 15,8 εκατομμύρια οι άνεργοι!

Κατά 0,3% ανέβηκε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο στην...


Ευρωζώνη, ενώ η ανεργία παρέμεινε στο επίπεδο του 10%.

Συγκεκριμένα ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις 16 χώρες του ευρώ αυξήθηκε τον Ιούλιο με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα 20 μηνών διαμορφώνοντας τον πληθωρισμό κοντά στον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη σταθερότητα των τιμών. Η Ε.Κ.Τ. ορίζει τη σταθερότητα των τιμών ως τον «ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω, αλλά κοντά στο 2%».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη ζώνη του ευρώ αναρριχήθηκε στο 1,7% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,3% σε σχέση με τον περασμένο μήνα και επιβεβαιώνοντας έτσι τις προβλέψεις των αναλυτών. Τον Ιούνιο ο δείκτης ήταν στο 1,4%.
Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης των τιμών από το Νοέμβριο του 2008 όταν ο πληθωρισμός ήταν στο 2,1%.
Εν τω μεταξύ, αμετάβλητο στο 10% παρέμεινε το ποσοστό ανεργίας της Ευρωζώνης τον Ιούνιο, για τέταρτο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με τη Eurostat.
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία ανακοίνωσε ότι 6.000 άτομα προστέθηκαν στις λίστες ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρωζώνη τον Ιούνιο, αριθμός κατά πολύ μικρότερος των 41.000 ατόμων που είχαν καταγραφεί τον Μάιο.
Στο σύνολο της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία εκτιμά ότι υπάρχουν 15,8 εκατ. άνεργοι, περισσότεροι δηλαδή από τους πληθυσμούς Αυστρίας και Ιρλανδίας μαζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου