Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Νέο σκάνδαλο με γερμανικές μίζες

Στην υπόθεση της Siemens δεν «άνοιξε μύτη» για εκείνους που πήραν τις μίζες και σήμερα είναι απλοί θεατές στο θέατρο του παραλόγου της εξεταστικής επιτροπής. Σήμερα, αποκαλύπτεται η εμπλοκή και ενός άλλου γερμανικού κολοσσού, που εδώ και πολλές δεκαετίες διατηρεί στενές εμπορικές σχέσεις με ελληνικούς οργανισμούς και εταιρίες. Ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Αιολικού Πάρκου της Ρόδου, «σπάει» τη σιωπή του και δίνει στη δημοσιότητα τα καταθετήρια των τραπεζικών λογαριασμών όσων πολιτικών και στελεχών υπουργείων ισχυρίζεται ότι «λάδωσε», προκειμένου να νομιμοποιήσει τις παρανομίες που έκανε η εταιρία του.

Τον Μανώλη Χατζησάββα τον βρήκαμε κάπου στο εξωτερικό. Άφραγκος σήμερα, κρύβεται λόγω των ενταλμάτων σύλληψης που έχουν εκδοθεί εις βάρος του από την Εισαγγελία της Ρόδου. Σε μια πολύωρη συνέντευξη, που θα παρακολουθήσετε απόψε στον «Κίτρινο Τύπο» με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, θα ακούσετε πώς ο ίδιος, σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρία «ΑΒΒ», είχαν ιδρύσει μαζί την «Αιολικό Πάρκο ΑΕ» και έδιναν μίζες σε συγκεκριμένα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, προκειμένου να νομιμοποιήσουν τις αυθαιρεσίες τις εταιρίας τους, αλλά και να καρπωθούν τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις από τον αναπτυξιακό νόμο στα τέλη της δεκαετίας του 90.

Η zougla.gr αποκαλύπτει την κατάθεση του Μανώλη Χατζησάββα, το 2008, στον τότε εισαγγελέα Ρόδου, Γιώργο Οικονόμου, και νυν αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που οδήγησε στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά τεσσάρων προσώπων, σε δύο στελέχη του υπουργείου Εθνικής οικονομίας, στο δασάρχη της Ρόδου και τον τότε γενικό γραμματέα της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου.

Στο απόσπασμα της κατάθεσης που ακολουθεί, ο Χατζησάββας ισχυρίζεται ότι ο ίδιος και εκπρόσωπος της γερμανικής «ΑΒΒ» είχαν συνάντηση με τον γενικό γραμματέα της περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Παναγιώτη Σαλτούρο, με τον οποίο συζήτησαν για την παράνομη τροποποίηση άδειας εγκατάστασης του Αιολικού Πάρκου και τη μίζα που θα έπαιρνε μέσω του συμβούλου του, Νίκου Γεωργιάδη (δεν ζει πια).



Ο Χατζησάββας εμπλέκει και τον τότε υπάλληλο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Κοινοτικών Πρωτοβουλιών, Μανώλη Μαγκανάρη, στον οποίο υποστηρίζει ότι έδωσε 30 εκατ. δρχ., προκειμένου να επιτύχει την ένταξη της εταιρίας στον αναπτυξιακό νόμο.



Ένα άλλο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, κατά του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη, είναι ο Κωνσταντίνος Μανώλης, ο οποίος, σύμφωνα με τον Χατζησάββα, του απέσπασε 100.000 ευρώ, εκμεταλλευόμενος την προσβασιμότητά του στην Επιτροπή Εγκρίσεων των ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων.



Ο δασάρχης της Ρόδου είναι ο τέταρτος κατά του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη. Στον «Κίτρινο Τύπο», ο Μανώλης Χατζησάββας περιγράφει τον χρηματισμό του με τη γνωστή μέθοδο της βαλίτσας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου