Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010

Υποθαλάσσιο ηφαίστειο απειλεί την Ιταλία


Μεγάλο υποθαλάσσιο ηφαίστειο απειλεί να προκαλέσει τσουνάμι και να πλήξει τις ακτές της νότιας Ιταλίας!
Σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο Έντζο Μπόσι, οι ακτές της νότιας Ιταλίας περιλαμβάνονται στις ζώνες που κινδυνεύουν να πληγούν από τσουνάμι εξαιτίας της ύπαρξης ενός μεγάλου υποθαλάσσιου ηφαιστείου τα τοιχώματα του οποίου είναι εύθραυστα.

Η έκρηξη των τοιχωμάτων του ηφαιστείου θα προκαλούσε τη γρήγορη κατάρρευση μίας σημαντικής ποσότητας υλικών που θα προκαλούσε ένα δυνατό τσουνάμι ικανό να πλήξει τις ακτές της Καμπανίας, της Καλαβρίας και της Σικελίας, προειδοποιεί ο Μπόσι, πρόεδρος του εθνικού ινστιτούτου γεωφυσικής και ηφαιστειολογίας (INGV) σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera.

«Αυτό θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και αύριο. Οι τελευταίες έρευνές μας δείχνουν ότι το ηφαίστειο δεν είναι σταθερό, τα τοιχώματά του είναι εύθραυστα. Η περιοχή που βρίσκεται το μάγμα είναι μεγάλη. Όλα αυτά υποδεικνύουν ότι το ηφαίστειο είναι ενεργό και ότι μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή», πρόσθεσε.

Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Marsili, το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη, βρίσκεται στον κόλπο της Νάπολης, 150 χιλιόμετρα από τις ακτές της Καμπανίας. Το ηφαίστειο έχει μήκος 70 χιλιόμετρα, πλάτος 30, ενώ το ύψος του φτάνει τα 3 χιλιόμετρα και ο κρατήρας του βρίσκεται περίπου 450 κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αναφέρει η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου