Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Θιβέτ: Ανέσυραν 900 ζωντανούς από τα συντρίμμια!


589 νεκροί και 10.000 τραυματίες είναι ο τελευταίος απολογισμός του φονικού σεισμού που έπληξε την επαρχία Κινγκάι της Κίνας. Νωρίτερα, 900 άτομα ανασύρθηκαν ζωντανά από τα συντρίμμια.







Τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης τα οποία αποτελούνται από αστυνομικούς, που εργάζονται ως επί το πλείστον με γυμνά χέρια, έχουν καταφέρει να ανασύρουν περίπου 900 επιζώντες, σύμφωνα με την τηλεόραση.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγο μετά την αποδέσμευση από την κινεζική κυβέρνηση ποσού 29,3 εκατομμυρίων δολαρίων για επείγουσα οικονομική βοήθεια προς την επαρχία Κινγκάι. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την εκκένωση των κατοίκων, την ιατρική περίθαλψη και την πρόληψη των ασθενειών, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε προς τα θύματα του σεισμού ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ Δαλάι Λάμα.

Ο σεισμός των 6,9 ρίχτερ και οι μετασεισμοί προκάλεσαν την κατάρρευση πολλών χαμηλών, τούβλινων σπιτιών στην επαρχία Κίνγκαϊ. 
 
Πολλοί κάτοικοι στην απομακρυσμένη περιοχή Γιουσού έχουν μείνει άστεγοι ενώ η θερμοκρασία πλησιάζει το μηδέν στην Γιουσού--και είναι ακόμα χαμηλότερη σε ορεινά χωριά.
 
Ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 240 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά της πόλης Κάμντο στο Θιβέτ και 375 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της πόλης Γκολμούντ στην Κίνγκαϊ, και είχε εστιακό βάθος 10 χλμ., σύμφωνα με σεισμολόγους.
 

Σεισμική δόνηση 5 βαθμών είχε πλήξει την περιοχή αργά το βράδυ της Τετάρτης. Μετασεισμοί μεγέθους 6 βαθμών και πάνω αναφέρθηκαν στην Γιουσού το πρωί σήμερα Τετάρτη, αναγκάζοντας τους κατοίκους να βγουν στους δρόμους.
 
Το υψίπεδο του Θιβέτ πλήττεται συχνά από σεισμούς, αλλά οι απώλειες είναι συνήθως ελάχιστες αφού η περιοχή είναι εξαιρετικά αραιοκατοικημένη. Εξαίρεση είχε αποτελέσει ο σεισμός 8 βαθμών που έπληξε το Σετσουάν τον Μάιο του 2008--στοιχίζοντας τουλάχιστον 80.000 ανθρώπινες ζωές.

Η βιβλική καταστροφή στο Θιβέτ έχει προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε συγκλονισμένος και πρότεινε στην Κίνα ευρωπαϊκή βοήθεια. Συγκλονισμένη και λυπημένη δηλώνει και η Άγκελα Μέρκελ στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά της προς τον Κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Ζιαμπάο.

Ο Πάπας Βενέδικτος ζήτησε την αλληλεγγύη όλων προς τα θύματα του σεισμού. «Προσεύχομαι για τα θύματα και βρίσκομαι πνευματικά κοντά στους ανθρώπους που επλήγησαν από αυτή την τόσο σοβαρή καταστροφή», ανέφερε ο Ποντίφικας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου