Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Η κυβερνητική απραξία βουλιάζει την οικονομία!


Τράπεζες και επιχειρήσεις καλούν την κυβέρνηση να ενταχθεί αμέσως στη βοήθεια
- Το spread των 10ετων ξεπέρασε τις 600 μονάδες
-  Κατέρρευσε το ΧΑ - Επεσε και το ευρώ
-  Μας υποβάθμισε κι άλλο η Moody's
... και η κυβέρνηση συνεδριάζει...

H κυβέρνηση καθυστερεί την απόφασή της για προσφυγή στο μηχανισμό με αποτέλεσμα σήμερα η οικονομία να παρουσιάζει εικόνα πλήρους κατάρρευσης.

Τα spreads σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και το χρηματιστήριο βουλιάζει, ειδικά μετά την ανακοίνωση της Eurostat για έλλειμμα 13,6%, ενώ η Ελλάδα υποστήριζε οτι είναι στο 12,7% γεγονός που σημαίνει οτι χρειαζόμαστε άλλα 2 δις για να καλύψουμε τις ανάγκες μας.

O γενικός δείκτης έκλεισε με μεγάλη πτώση 3,91% και τα spreads του δεκαετούς ομολόγου έφτασαν έως και τις 600 μονάδες βάσης.

Το CDS των πενταετών ομολόγων έφτασε μέχρι τις 565 μονάδες βάσης, από 485,7 μονάδες βάσης που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη, και είναι πλέον το ακριβότερο στην Ευρώπη και σχεδόν 
200 μονάδες βάσης υψηλότερο από αυτό του Ιράκ! Το spread του διετούς ομολόγου είναι στο 9,82%.

Κερασάκι στην τούρτα η ανακοίνωση του οίκου αξιολογήσεων Moody's
για νέα υποβάθμιση της Ελλάδας κατά μια βαθμίδα, από το Α2 σε Α3 και μάλιστα με αρνητική προοπτική.
Πέφτει και το ευρώ! 
Πιέσεις δέχεται το ευρώ.Στις 14:39 (ώρα Ελλάδος), η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου διαμορφωνόταν στα 1,3345 δολάρια και η ισοτιμία δολαρίου / γιεν στα 92,87 γιεν.

Σήμερα 
ο πρωθυπουργός περιέγραψε και πάλι με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, είπε οτι θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα σταθερότητας, αλλά δεν ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά τι θα πράξει και πότε!

Την ίδια ώρα, παρά τις παραινέσεις του πρωθυπουργού προς τον 
Νουριέλ Ρουμπινί που είχε προκαλέσει και κατά το παρελθόν με τις δηλώσεις του, σήμερα επανήλθε ο κ. Ρουμπινί και δήλωσε ευθαρσώς ότι εάν η Ελλάδα έμοιαζε στην Τουρκία δεν θα περνούσε ποτέ μία τέτοιου είδους κρίση.
Θα καταρρεύσει η Νομισματική Ενωση
Αυτό προβλέπει ένα από τα μεγαλύτερα Hedge Funds του κόσμου, η Moore Capital. Ο Πρόεδρός του Louis Moore Bacon, ασκεί κριτική για τον σχεδιασμό απεγκλωβισμού της Ελλάδας.

Με επιστολή προς τους επενδυτες o Bacon, τονίζει : "Ίσως το  πιο ενδιαφέρον στοιχείο  για το άμεσο μέλλον είναι η πιθανή κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης."

Αντί να τιμωρηθούν οι έλληνες για την καταστρατήγηση και την μη τήρηση των κανόνων του "παιχνιδιού"  του Μάαστριχτ -είτε με την έξωση της Ελλάδας από την ΕΕ ώστε να ενεργοποιήσουν άμεσα τις επιβαλόμενες μεταρρυθμίσεις είτε υποχρεώνοντας ττην Ελλάδα σε αναδιάρθρωση του χρέους, εντός των ορίων της Νομισματικής Ένωσης - οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να επιβραβεύσουν τους  "Άσωτους Ελληνες"  με ενα πακετο κεφαλαίων στηριξης", λέει χαρακτηριστικά.

Αξιζει να σημειώσουμε οτι οι Ευρωπαίοι ηγέτες άσκησαν έντονη κριτική  κατά των Hedge Funds (αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου) για το γεγονός οτι πήραν θέσεις κατα του δημόσιου χρέους της Ελλαδας  νωρίτερα φέτος, την ώρα που εκείνοι σχεδίαζαν την στήριξη της χώρας. 

Goldman Sachs: Η Ελλάδα θα καθυστερήσει τις πληρωμές ομολόγων

Η Ελλάδα είναι πιθανό να περικόψει ή να καθυστερήσει πληρωμές για τα ομόλογά της αφού ακόμα διαπραγματεύεται το πακέτο στήριξης με  την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group Inc.

"Οι επενδυτες αναζητουν  ενδείξεις ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να προσφέρει μια εθελοντική ρύθμιση αναδιάρθρωσης χρεών κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των προσεχών μηνών,"  αναφερει ο Erik F. Nielsen, Επικεφαλής οικονομολόγος στην Goldman Sachs στο Λονδίνο.

"Ένα μεγάλο πολυετές πακέτο μέτρων διάσωσης σε συνδυασμό με μια εθελοντική  αναδιάρθρωση του χρέους θα δημιουργούσε μια πολύ μεγαλύτερη ανάσα για την κυβέρνηση  για να αναλάβει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις", πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα μετά και 
την αποτυχία υπερκάλυψης του 30ετους ομολόγου της η Γερμανία σήμερα συνταράσσεται από μαζικές πωλήσεις ομολόγων. Το ίδιο συμβαίνει και στην Πορτογαλία, όπου το spread του 5ετους έχει εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου